
Tapasplanken: de oplossing voor piekmomenten
Een volle zaak met gasten die tegelijk iets willen snacken? Dat is het stressmoment voor elke keuken. Borrelplanken, ook wel tapasplanken genoemd, bieden de uitkomst. Ze zijn snel klaar, makkelijk op te bouwen en zorgen meteen voor meerwaarde voor je gasten én je keuken. Het geheim zit in een slimme voorbereiding en met deze borrelplank inspiratie heb je die zo op orde.
Een borrelplank samenstellen: begin met batch cooking
Batch cooking betekent dat je grotere hoeveelheden tegelijk bereidt, zodat je tijdens de service niet steeds kleine porties hoeft te maken. In plaats van elke bestelling apart te frituren, maak je bijvoorbeeld een batch Habanero Cheese Nuggets of Kaaskroketten vooraf klaar. Deze snacks kan je vervolgens kort warmhouden in een oven op lage temperatuur of in een warmhoudkast, zodat ze hun krokante bite behouden wanneer je ze op de borrelhapjesplank legt. Een borrelplank samenstellen was nog nooit zo makkelijk.
Drukke momenten vul je steeds aan met een nieuwe batch, waardoor de doorlooptijd veel korter wordt en de kwaliteit hoog blijft. Een grote borrelplank maken? Dan is deze werkwijze erg handig. Veel professionele keukens passen dit toe en volgens de National Restaurant Association kan het de benodigde keukentijd met wel 30% verminderen (National Restaurant Association, 2022).
- Snelle voorbereiding voor je tapasplanken
Ready-to-serve snacks zijn perfect om van tevoren klaar te zetten. Dit zijn hapjes die je direct kan serveren op de borrelhapjesplank zonder verdere bereiding, zoals koken of frituren. Denk aan dips, groenten en koude ingrediënten: makkelijk vooraf te portioneren en te bewaren. En perfect om heerlijke tapasplanken mee te maken, zoals deze goedgevulde tapas plank!
Volgens onderzoek van Boston University's School of Hospitality Administration (2017) heeft een goed georganiseerde keuken een directe invloed op de efficiëntie van je werkwijze. Door alles vooraf klaar te zetten, verbeter je je workflow aanzienlijk en kun je arbeidskosten beter onder controle houden. Met de juiste voorbereiding kun je dus een grote borrelplank maken, zonder gestress of onnodige kosten. Dit verkort je voorbereidingstijd, waardoor je tijdens drukke momenten meer aandacht aan je gasten kunt besteden.
Houd controle over voorraad en versheid
Goed voorraadbeheer is belangrijk om piekmomenten soepel te laten verlopen. Het voorkomt uitverkoop, houdt de service snel en zorgt dat de kwaliteit altijd goed blijft. De kant-en-klare diepvriesproducten van Aviko helpen hierbij: ze zijn lang houdbaar, compact op te slaan, snel klaar te maken en laten je tapasplanken er erg leuk uitzien.
Met een digitaal voorraadbeheersysteem, zoals bijvoorbeeld Apicbase, zie je precies wat er per shift beschikbaar is. Zo weet je snel welke producten aangevuld moeten worden en voorkom je dat je hapjes tapasplank niet compleet is. Het systeem registreert namelijk de voorraad automatisch en kan zelfs bestellingen voorbereiden, waardoor je keuken efficiënter werkt en minder verspilt. Oftewel, de borrelplank inspiratie om blij van te worden en een prachtige hapjes tapasplank te kunnen serveren.
Efficiëntie door jouw hapjes tapasplank
Bij een borrelplank samenstellen is een efficiënte mise-en-place erg belangrijk. Het vermindert stress en voorkomt fouten. Je team werkt sneller, gasten zijn tevredener en de kwaliteit van je borrelhapjesplank blijft hoog. Slimme keuken workflows en handige menu-items als een borrelplank, maken van een piekmoment een kans om uit te blinken.