
Hapjes borrelplank per seizoen scoor het hele jaar door
Borrelplanken zijn niet meer weg te denken van de menukaart. Ze bieden je gasten een toegankelijke, gezellige manier om samen te eten. Voor jou, als ondernemer, bieden ze een slimme kans om marges te vergroten én andere gerechten op je kaart te promoten. Maar hoe houd je je hapjes borrelplank fris, verrassend én rendabel? Het antwoord zit ’m in het seizoen.
Een goedlopende borrelplank hoeft niet elke maand compleet op z’n kop. Door slim in te spelen op seizoensgebonden producten en beschikbare ingrediënten, houd je je hapjes borrelplank relevant en aantrekkelijk. Voor een zomerse plank kies je bijvoorbeeld voor een combinatie van gegrilde en rauwe zomergroenten, frisse kruidige dips gecombineerd met Aviko’s garnalenkroketjes of een herfstvariant met Aviko Chili Cheddar Black Nuggets, gesmolten kaas en stoof. Richting de winter kan je de Mac ‘n Cheese Bites inzetten met truffelolie en geroosterde paddenstoelen. Neem je een luxe hapjesplank met het seizoen als uitgangspunt, daarmee speel je in op inkoopvoordeel en waarderen je gasten de herkenbaarheid.
Gebruik je borrelplank als marketingtool
Een luxe hapjesplank biedt je de kans om andere gerechten op je kaart onder de aandacht te brengen. Serveer je bijvoorbeeld Aviko Mozzarella Bites op je plank? Laat gasten dan weten dat ze die ook als los voorgerecht kunnen bestellen. Of gebruik dezelfde toppings – zoals een huisgemaakte tomatensalsa – bij je loaded fries. Uit verschillende studies (Zajonc, 1968) blijkt namelijk dat als consumenten bepaalde producten vaker zien of ervaren, ze deze ook vaker kopen. Dit wordt het mere-exposure effect genoemd. Herhaling vergroot herkenning, en dat stimuleert dus herhaalbestellingen.
Wat betreft marketing is social media natuurlijk ook een krachtig kanaal. Maak gebruik van seizoensmomenten of feestdagen met holiday specials. Een goede foto van je hapjes borrelplank en social doet de rest.
Speel in op trends, maar blijf trouw aan je keuken
Trends als vega(n), streetfood en comfort food zie je steeds vaker terug op de hapjes borrelplank. Bekijk ons idee voor een vega borrelplank of maak een plank met onze Aviko Veggie Burger, ingelegde komkommer en pittige aioli. Heb je een meer klassiek publiek? Kies er dan voor om een typisch Hollandse borrelplank te maken. Denk aan een combi van ossenworst, bitterballen, kaasblokjes en Aviko Kaaskroketten. Een veilige en smakelijke keuze. Belangrijk is: blijf bij je stijl, maar probeer er per seizoen een twist aan te geven.
- Wat leg je allemaal op een hapjes borrelplank?
Het antwoord: minder dan je denkt, maar wel goed gekozen. Denk in structuren: iets krokants (zoals friet of gefrituurde bites), iets smeuïgs (zoals kaas of dip), iets fris (zoals ingemaakte groenten), en iets hartigs (zoals vlees, vis of vleesvervanger). Zo bouw je balans op in smaken en texturen – en houd je de kosten beheersbaar.
De diepvriesproducten van Aviko helpen je hierbij. Ze hebben een constante kwaliteit, zijn snel inzetbaar en vragen weinig voorbereiding. Gebruik bijvoorbeeld onze Beer Battered Onion Rings bij een herfstspecial met pulled beef, rode kool en zoete aardappelfriet. Een luxe hapjesplank maken was nog nooit zo makkelijk!
Maak de borrelplank een vast onderdeel op je menu
Een lekkere borrelplank die verandert met de seizoenen? Daarmee creëer je ritme en een reden voor je gasten om terug te komen. Put uit onze borrelplank inspiratie voor borrelplank hapjes ideeën, zet de planken zichtbaar op je kaart en promoot ze actief via social media en je personeel. Kijk welke ingrediënten goed draaien en laat deze ook terugkomen in andere gerechten. Zo wordt de borrelhapjesplank een vliegwiel voor je hele menukaart: aantrekkelijk voor je gasten én slim voor je bedrijfsvoering.