keuken_horeca_restaurant_trends

Meest opvallende horeca trends van 2023

Up-to-date blijven als foodprofessional? In dit blog lees je over de meest opvallende trends die de horeca zullen veroveren in 2023. De horeca is een competitieve sector, blijf voorop lopen in de nieuwste trends en ontwikkelingen!

De horecawereld verandert, hoe ga je hierin mee?

We leven in een wereld die snel verandert. Door het competitieve karakter van de horecasector is het belangrijk dat je anticipeert op alle ontwikkelingen. In dit blog lees je daarom de acht meest opvallende trends die de horeca zullen veroveren in 2023. Laten we snel beginnen!

1. Duurzaamheid en energie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor consumenten en daarom zal het ook voor horeca-ondernemingen een basisprincipe worden. Door gebruik te maken van duurzame producten en het nemen van energiebesparende maatregelen, kan de horeca bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd kosten besparen. Vergis je niet. De jongere generaties baseren straks hun restaurantkeuze deels op duurzaamheidsaspecten. Zorg daarom ervoor dat je excelleert in bewuste duurzaamheidskeuzes en maak deze zichtbaar voor jouw (toekomstige) gasten.

Geen idee waar te beginnen? Onze supercrunch friet hoef je dankzij een speciale coating maar 3 minuten te bakken! Dat bespaart energiekosten. Diezelfde coating houdt de friet langer warm en extra knapperig, waardoor de kwaliteit van je friet ook nog eens stijgt. Win-win!

2. Personeelstekort

De horeca kampt momenteel met een groot personeelstekort. Veel horecaondernemingen hebben moeite om voldoende personeel te vinden om hun bedrijf draaiende te houden. Dit kan leiden tot langere wachttijden, slechtere service en minder tevreden gasten. Kun je wle wat hulp gebruiken? Lees ons blog over tips bij personeelstekort in de horeca.

3. Plant-based gerechten en vegan

Steeds meer gasten in jouw restaurant kiezen voor een plantaardig dieet. Veganistische en plantaardige gerechten worden populairder en we verwachten dat in 2023 veel horecagelegenheden hierop zullen inspelen. Het aanbieden van een gevarieerd assortiment aan plantaardige gerechten zal de horeca aantrekkelijker maken voor deze groeiende doelgroep. In ons blog lees je waarom!

Wist je dat wij heerlijke plant-based snacks hebben in ons assortiment? Ook inspireren wij je graag met onze 'Veggie Delight' borrelplank! 

Borrelplank Veggie Delight

4. Digitalisering

In 2023 zal de technologie in de horecasector nog belangrijker worden. Het gebruik van digitale tools en systemen zal de efficiëntie verhogen en de kosten verlagen. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde bestellingssystemen, digitale menu's en virtuele assistenten. Technologie zal ook worden gebruikt om de klantervaring te verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van augmented reality om klanten een betere kijk op de gerechten te geven. Ben jij hiermee al bezig?

5. QR-codes voor restaurantmenu’s

Met QR-codes kunnen gasten het menu snel en gemakkelijk scannen zonder dat ze het fysieke menu hoeven aan te raken. Daarnaast biedt het gebruik van QR-codes voor restaurantmenu’s ook praktische voordelen voor de horecaondernemer. Zo kan het menu snel en eenvoudig worden aangepast zonder dat er nieuwe fysieke menu’s gedrukt hoeven te worden. Het gebruik van QR-codes voor restaurantmenu’s is gemakkelijk en vereist geen speciale apparatuur. Gasten hoeven alleen maar een QR-code scanner-app te downloaden, die in de meeste gevallen gratis beschikbaar is, of standaard ingebouwd zit in de camera van de telefoon.

Enkele tips voor het gebruik van een QR-code op je menu

Ten eerste is het belangrijk om de QR-code groot en duidelijk te plaatsen, zodat gasten deze gemakkelijk kunnen scannen. Daarnaast moet de QR-code verwijzen naar een mobielvriendelijke pagina met het menu. Het is ook raadzaam om de QR-code te testen voordat je deze op het menu plaatst om er zeker van te zijn dat deze goed werkt.

qr_code_restaurant

6. Ingrediënten van dichtbij

De gasten in jouw restautant willen weten waar hun eten vandaan komt, en daarom zal local sourcing steeds belangrijker worden in 2023. Horecagelegenheden zullen meer gebruik maken van lokale producten en producenten om de ecologische voetafdruk te verminderen en de lokale economie te ondersteunen. Door gebruik te maken van lokale producten zorg je ervoor dat je authentiek overkomt op jouw gasten. 

7. Gezonde en voedzame gerechten

Een gezonde levensstijl wordt steeds belangrijker voor consumenten, en daarom zullen gezonde en voedzame gerechten ook in de horeca populairder worden. Het aanbieden van gezonde opties op het menu zal de horeca aantrekkelijker maken voor klanten die bewust met hun gezondheid bezig zijn.

Aardappelen scoren bijzonder goed gezien ze vegan zijn én heel goed vullen. Met veganistische aardappelproducten zoals onze rösti rondjes, of gratins, maak je de lekkerste gerechten. Bekijk ook ons blog voor vegetarische recepten

aviko_aardappel-gratins-tijm-rozemarijn-met-rode-biet

8. Unieke en persoonlijke ervaringen

De gasten in jouw restaurant zijn op zoek naar unieke en persoonlijke ervaringen. Daarom zal de horeca hierop inspelen door bijvoorbeeld het aanbieden van speciale menu's, thema-avonden en gepersonaliseerde service. Ook bij jouw afhaal- bezorgservice kun je dit doorvoeren. Nieuwsgierig? Lees ons blog hierover.

We zijn ervan overtuigd dat inspelen op deze trends jou als foodservice professional kan helpen om je te onderscheiden. Doe er je voordeel mee.

horeca_kitchen_full_image
Een goede menukaart vertelt alles wat de gast wil weten, maar houdt de verrassing er nog wel een beetje in.

Ontvang gratis onze leukste trends, tips en tricks!

Speciaal voor professionals in food, maandelijks in je mailbox!

Schrijf je nu gratis in!