
Duurzame strategieën van Sab's Deli: zo combineert deze cateraar kwaliteit met milieubewustzijn
In Amsterdam zit een bijzonder cateringbedrijf dat laat zien dat lekker eten en zorg voor het milieu prima samengaan. Sab's Deli, opgericht door Sabine Sluis tijdens corona, maakt indruk met hun slimme aanpak. Ze maken veel zelf, gebruiken milieuvriendelijke verpakkingen én zetten Aviko's aardappelproducten slim in. Wij delen een aantal praktische tips van dit inspirerende bedrijf, die jou als cateraar – maar ook als horeca-ondernemer in het algemeen - kunnen helpen.
Sabine Sluis startte Sab’s Deli zo’n 5 jaar geleden en is inmiddels een uitgegroeid tot een bloeiend cateringbedrijf met 3 specialisaties: catering delivery (lunches en borrels voor bedrijven), events op diverse locaties, en private dining voor tot 30 personen in hun eigen ruimte. Hun klanten zijn vooral bedrijven, van grote kantoren aan de Zuidas tot kleinere creatieve bureaus in de hoofdstad.
Samen met haar team, waaronder hospitality consultant/chef Erik van der Kooij runt zij het bedrijf, met veel passie en liefde voor eten en drinken: ‘Het is een droom dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken!’, vertelt ze. ‘Ambachtelijkheid staat voorop, we maken 80% van alle producten die we hier gebruiken zelf. En we kijken kritisch naar waar producten die we niet zelf maken vandaan komen.’ Daarnaast speelt duurzaamheid een rol bij Sab’s Deli. Niet alleen in de herkomst van producten, maar ook hoe ze hun cateringen op touw zetten. Dit zijn Sab’s Deli’s tips voor ambachtelijk en duurzaam cateren:
1. Duurzame verpakkingen als standaard
‘In catering is het gebruik van wegwerpverpakkingen vaak onvermijdelijk. Om zo duurzaam mogelijk hiermee om te gaan, gebruiken we alleen biologisch afbreekbare materialen. Geen plastic meer, maar bijvoorbeeld kraftboxen. Dat zijn verpakkingen van een stevige en duurzame papiersoort.’
Deze keuze voor duurzame verpakkingen is niet alleen beter voor het milieu, maar sluit ook aan bij de verwachtingen van moderne klanten. Erik vult aan: ' We merken dat onze klanten duurzaamheid hoog op hun agenda hebben staan. Ze verwachten dat hun leveranciers hier ook bewust mee bezig zijn.’
Tip voor jou: Stap over op biologisch afbreekbare verpakkingen. Klanten waarderen dit en het is beter voor het milieu.
2. Lokale en duurzame inkoop
Duurzaamheid begint volgens Sabine en Erik bij de keuze van leveranciers en ingrediënten. ‘We hebben nauw contact met Sligro om te zien waar zij hun producten vandaan halen. En we werken samen met lokale producenten. De garnering voor op onze gerechten halen we bijvoorbeeld bij Chef’s Farm, een kleinschalige teler hier vlakbij in Amsterdam die hun eigen microgreens, eetbare bloemen en slasoorten telen’, legt Sabine uit. Door te kiezen voor lokale leveranciers vermindert Sab's Deli niet alleen transportkilometers, maar ondersteunen ze ook de lokale ondernemers.
Tip voor jou: Zoek naar lokale leveranciers voor je ingrediënten. Dit geeft je ook meer controle over de kwaliteit en herkomst van je ingrediënten.
3. Creatief omgaan met restproducten
Wat Sab's Deli typeert is hun creatieve omgang met wat normaal gesproken afval zou zijn. Erik, die naast zijn werk bij Sab's Deli ook eigenaar is van broodleverancier Dough Studio, deelt een mooi voorbeeld:
‘Van de restjes brood die overblijven na het snijden, maken we een zoetige broodpudding, een soort wentelteefje. Dat is nu een van onze hardlopers.’ Sabine vult aan: ‘Ik vind het superleuk om creatief na te denken over het gebruik van producten, om zo min mogelijk te verspillen.’ Door restproducten om te toveren tot nieuwe gerechten, vermindert Sab's Deli dus niet alleen voedselverspilling, maar creëren ze ook unieke items die hun menu onderscheiden.
Tip voor jou: Kijk kritisch naar wat je weggooit en vraag je af: kan ik hier iets anders mee maken? Vaak leidt dit tot de meest creatieve en onderscheidende gerechten.
4. Slimme combinatie van zelfgemaakt en kant-en-klare basisproducten
‘We gebruiken tijdens onze cateringen de gratin en aardappelpuree van Aviko’, vertelt Erik. ‘Die puree heeft een neutrale aardappelsmaak die ‘m heel veelzijdig maakt. Wij maken er bijvoorbeeld gnocchi van. Met de Aviko Premium Aardappelgratin Cream & Cheese maken we een hoofdgerecht met prei. We hebben met de uitsteeksels van de gratin ook een canapé bedacht, met een mouse van gerookte zalm en een crème van artisjok en doperwten.
De gerechten van Sab’s Deli met Aviko’s Cream & Cheese Premium gratins

Door te kiezen voor kwalitatieve basisproducten zoals die van Aviko, werkt Sab's Deli efficiënter, zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid. ‘Je kunt er zoveel kanten mee op. Heb je een basisproduct dat goed is, kun je daar je eigen draai aan geven’, aldus Sabine.
Tip voor jou: Zoek naar kwalitatieve basisproducten die je tijd besparen en tegelijkertijd ruimte bieden voor eigen creativiteit.
Ook aan de slag met duurzame catering
Sab's Deli laat zien dat duurzaamheid en bedrijfsefficiëntie hand in hand kunnen gaan. Door bewuste keuzes te maken in verpakkingen, inkoop, restverwerking, seizoensgebondenheid en basisproducten, hebben ze een cateringconcept gecreëerd dat niet alleen lekker en onderscheidend is, maar ook toekomstbestendig.
Sab’s tip? Begin met kleine stappen, zoals het verminderen van voedselverspilling of het overstappen op duurzame verpakkingen, en bouw van daaruit verder aan een concept dat past bij jouw visie én bij de verwachtingen van moderne klanten.
Wil je ook aan de slag met duurzame catering? Laat je inspireren door Sab's Deli en ontdek hoe Aviko-producten je kunnen helpen om efficiënter te werken zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid.