gratin-met-prei-beurre-blanc-en-schiacciata-crumble

Gratin met prei, beurre blanc en schiacciata crumble

Magie op het bord met lokale producten en een ambachtelijke twist.

Ingrediënten

  • 2 stuks Aviko Gratin Cream & Cheese of Mini Fines Herbes
  • 2 stuks prei
  • 250 gram boter
  • 150 gram room
  • 300 ml witte wijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 100 ml appelazijn
  • 1 sjalot
  • 1 knoflook
  • 12 stuks salty fingers/zeekraal
  • Cress
  • 2 blaadjes laurier
  • 50 ml dashi

Bereidingswijze

(4 personen)

  • Snij de prei in 4 gelijke delen van ongeveer 10 centimeter en halveer
  • Leg in een ovenschaal en voeg 50 gram boter, 100ml room en zout toe. Dek af en bak in de oven op 200 graden voor 35-40 minuten
  • Halveer de Aviko cream and cheese gratin and bak af volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Snipper de sjalot en knoflook fijn en fruit licht aan in een steelpan met de laurierblaadjes. Voeg daarna de wijn en azijn toe en laat voor 80% reduceren. 
  • Zeef de gastrique en voeg de room en al roerend de klontjes koude boter toe. Breng op smaak met soja saus en dashi. 
  • Leg de gratin in het midden van het bord. Leg daar bovenop de vellen prei. Besprenkel met crumble, een aantal salty fingers en wat cress. Rond af met het uitschenken van de beurre blanc