gratin_met_rode_biet_sint-jakobsschelp_iberische_ham_en_beurre_noisette

Gratin met rode biet, sint-jakobsschelp, Iberische ham en beurre noisette

Een palet van smaken: aardse bieten, malse sint-jakobsschelpen en romige aardappelgratin.

Ingrediënten gratin met rode biet, sint-jakobsschelp, Iberische ham en beurre noisette

  • 4 Aviko Gratins Cream & Cheese
  • 2 bloedsinaasappels
  • 2 geroosterde bieten
  • 75 g ongezouten boter
  • 2-3 theelepels wijnazijn
  • 4 plakjes Iberische ham
  • 1 bosje radicchio
  • 2 el olijfolie
  • 8 sint-jakobsschelpen
  • 4-6 takjes dille 
801751-Aviko Gratins Cream Cheese 2500g-header

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Bereid de gratins volgens de aanwijzingen op de verpakking.  
  • Schil ondertussen de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit; vang het sap op. Snijd ook de bieten in dunne plakjes.
  • Smelt in een steelpan de boter en verwarm tot deze een hazelnootbruine kleur heeft. Voeg de wijnazijn en het opgevangen sinaasappelsap toe.
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de plakjes Iberische ham tot ze mooi bruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breek in stukken. Verwijder ondertussen de blaadjes van de radicchio stronk.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan. Dep de sint-jakobsschelpen droog en bestrooi ze met zout en peper. Bak de sint-jakobsschelpen op hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Snijd de sint-jakobsschelpen vervolgens in dunne plakjes.  
  • Leg de bieten en sint-jakobsschelpen in een cirkel op 4 borden. Leg op elk bord een gratin. Werk af met de sinaasappel partjes en radicchioblaadjes.
  • Besprenkel met de beurre noisette. Garneer met de Iberische ham en grof gehakte dille. 

Tip: Bloedsinaasappel is niet heel het jaar door verkrijgbaar. Vervang de vrucht gerust door gewone sinaasappel of grapefruit.