![bitterballen_met_kruidige_gerookte_aioli_-_aviko_foodservice](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fnetherlands%2F2024-10%2Fbitterballen_met_kruidige_gerookte_aioli_-_aviko_foodservice.jpg&w=1920&q=100)
Bitterballen met kruidige gerookte aïoli
Eenvoudig, betaalbaar en heerlijk.
Ingrediënten bitterballen met kruidige gerookte aïoli
- 200 g Aviko Super Mash Homemade, ontdooid
- 2 eidooiers
- 1/2 tomaat (gepeld)
- 50 g garnalen
- 1/4 rode ui
- 7 groene olijven gevuld met ansjovispasta (zie tip)
- Mengsel van paneermeel en fijngemalen (rogge)brood van een dag oud
- 2 eieren
- 1 briket
- 1 takje rozemarijn of tijm
- 3 el extra vierge olijfolie
- 120 g aioli
- Sap van 1/2 citroen
- 4 druppels tabascosaus (of meer naar smaak)
- Olie om te bakken
Super Mash Homemade
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 30 minuten
- Meng de aardappelpuree met de eierdooiers en het paneermeel.
- Verwijder de zaadjes uit de tomaat en snijd in kleine blokjes.
- Snijd de garnalen fijn en snipper de ui heel fijn. Snijd de olijven in stukjes. Meng de tomaat, garnalen, ui en olijven door de puree. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Rol van het aardappelmengsel 4 balletjes. Rol ze door het paneermeel/broodkruimmengsel. Klop in een diep bord de eieren los met een snufje zout. Rol er balletjes van en rol ze weer door het paneermeel mengsel. Bewaar in de koelkast.
- Haal voor de gerookte aïoli 1 brandend houtskooltje van de BBQ. Doe de houtskool met het takje rozemarijn of tijm en de olijfolie in een kom. Laat afkoelen terwijl de olie het aroma van de houtskool en de kruiden opneemt.
- Zeef de houtskoololie door een papieren koffiefilter. Meng de aioli met het citroensap en de houtskoololie naar smaak. Breng pittig op smaak met tabasco.
- Verhit de frituurolie tot 170 ºC. Frituur de bitterballetjes in de hete olie in 4 minuten goudbruin en krokant. Serveer met de gerookte aioli.
Tip: Liever zonder vlees? Kies dan voor olijven gevuld met knoflook of kruiden.
Tip: De met houtskool geïnfuseerde aioli is ook heerlijk bij een rösti burger.