delicious-snacks-table-informal-meeting-best-friends-small-cozy-cafe-hot-spring-evening

5 horecatrends om jonge gasten aan te trekken

CBS-cijfers tonen aan dat de leeftijdsgroep 25-45 jaar een groot deel van de horecaconsumptie voor hun rekening neemt. Deze generatie wil genieten en is bereid te betalen voor bijzondere eet-ervaringen. Maar alleen als het de moeite waard is. Speel in op deze 5 horecatrends en zorg dat deze jonge lekkerbekken jouw zaak niet overslaan!

Waarom deze generatie anders denkt 

Jongere gasten gaan uit eten om te ontspannen en te ontsnappen aan dagelijkse stress. Ze zoeken fijne eet-ervaringen en willen daar best voor betalen, maar zijn tegelijkertijd prijsbewust en kritisch in hun keuzes. Het gaat er niet om dat iets goedkoop is – het gaat om value for money: het moet het geld wel waard zijn. Ze ervaren graag iets bijzonders als ze uit eten gaan. Iets dat de extra kosten rechtvaardigt. Als jij iets speciaals biedt, komen gasten graag naar jouw zaak, ook al is het wat duurder geworden. 

Horecatrend 1: experience economy - meer dan alleen eten 

Voor jongeren moet buiten de deur eten een complete ervaring zijn. Onderzoek van Deloitte (2024) toont dat 68% van deze groep hun restaurant keuzes deelt via social media – ze kopen niet alleen een maaltijd, maar ook content voor hun online leven. 

Kleurrijke gerechten, creatieve plating en fotogenieke elementen zijn geen luxe meer, maar noodzaak. Loaded dishes – zoals loaded fries met opvallende toppings – combineren visual appeal perfect met de deelcultuur.  Aviko's Oerfriet vormt de ideale basis voor perfect instagrammable foodconcepten, zals loaded fries. De toppings blijven mooi zitten, terwijl de frietjes hun knapperigheid behouden. Of kies voor onze Sweet potato fries, met hun opvallende oranje kleur die goed scoort op social media. Combineer ze met contrasterende sauzen voor gerechten die van de lens afspatten.

Horecatrend 2: smart sharing - samen genieten voor minder 

De traditionele 3-gangen worden steeds minder besteld door jongeren. Liever doen ze aan shared dining, gerechtjes die ze samen kunnen proberen. Dit sluit aan bij hun behoefte om te experimenteren én hun prijsbewustzijn – samen delen betekent meer variëteit voor minder geld per persoon.

Horecatrend 3: bewuste keuzes - duurzaamheid die zichtbaar is 

Jongeren zijn bereid meer te betalen voor duurzame opties – volgens Nielsen IQ (2024) zelfs 72% van Gen Z. Maar dan moet het wel duidelijk zijn wat ze ervoor terugkrijgen. Transparantie over herkomst en duurzame praktijken rechtvaardigen de extra kosten. Bij Aviko staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vind jij dit thema ook belangrijk? Maak dan bewuste keuzes als het gaat om het kiezen van leveranciers.

Horecatrend 4: tech-enabled gemak - snelheid zonder kwaliteitsverlies 

Jongeren verwachten naadloze service tijdens hun foodie experience. Ze willen snel bestellen, contactloos betalen en niet lang wachten. Maar, ze accepteren geen achteruitgang van de service. Aviko's kant-en-klare producten zoals onze bekroonde gratins helpen je om snelle service te leveren, zonder in te boeten op kwaliteit.

Horecatrend 5: authentieke verhalen - echt contact in digitale tijd 

Ondanks hun digitale focus waarderen jongeren echte connecties. Ze vertrouwen restaurants die eerlijk zijn over hun processen en ingrediënten. Behind-the-scenes content en verhalen uit je keuken creëren die authentieke connectie die zij zoeken. Actief op social media? Zorg dat je jouw authenticiteit overbrengt op je sociale kanalen. 

Van keuken tot kassa: wij denken mee  

Aviko begrijpt de uitdagingen van moderne horeca. Onze producten zijn ontwikkeld voor restaurants die kwaliteit willen leveren zonder operationele complexiteit. Van fotogenieke zoete aardappelfriet tot tijdbesparende vegan gratins – wij helpen je de balans te vinden tussen beleving en winstgevendheid. Het gaat natuurlijk niet alleen om inspelen op de laatste Tiktok foodtrend, of de meeste volgers.  Uiteindelijk gaat het erom dat als je iets bijzonders biedt, gasten graag naar jouw zaak komen. Ook al is het wat duurder geworden.