Tartare de la Tierra

Tartare de la Tierra

Een elegant vegetarisch gerecht met zachte aubergine, een fluweelzachte gegratineerde crème en een verse groentetartaar. Serveer als voorgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2 personen. Ook perfect als sharing dish!

Ingrediënten (4 porties)

  • 2 Aviko One-for-all Gratins 
  • 1 groene paprika 
  • 1 kleine courgette 
  • 1 lente-ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 25 g boter op kamertemperatuur 
  • 2 aubergines 
  • 6 el olijfolie 
  • 6 bimi 
  • 1 paksoi 
  • 2 Ramallet tomaten 
  • 1 rode peper 
  • 3 el Griekse yoghurt 
  • 2 el gehakte kruiden (munt, basilicum en/of bieslook) 
  • 1 citroen 
  • Cress 
Aviko One for all gratin met geroosterde aubergine en feta

Bereidingswijze

Bereiding: 45 minuten - Oven: 20 minuten 

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de paprika en courgette in kleine blokjes. Maak de crème door de gratin in de blender te pureren met de helft van de in blokjes gesneden paprika en courgette, de bosui en 1 teentje knoflook.  
  • Voeg de zacht geworden boter toe en verwarm in een koekenpan op laag vuur gedurende 8-10 minuten. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Snijd de aubergines in de lengte elk in 6 plakken vanaf de steel naar beneden, maar laat ze aan de bovenkant aan elkaar zitten. 
  • Leg de aubergines op een bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Rooster de aubergine ongeveer 20 minuten in de oven. 
  • Snijd de stelen van de bimi in kleine blokjes; houd de koppen heel. Snijd ook de paksoi, tomaten en rode peper fijn. 
  • Meng de bimiblokjes met de yoghurt, 2 eetlepels olijfolie, de gehakte kruiden en 1 teentje knoflook. Breng de bimi saus op smaak met citroensap, zout en peper. 
  • Verhit voor de tartaar 2 eetlepels olijfolie op de BBQ of in een koekenpan. Bak de rest van de paprika en courgette met de paksoi, rode peper en bimi- saus in 4 minuten beetgaar. Bak ook de bimi-roosjes apart tot ze beetgaar zijn.  
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de tartaar en haal de tartaar van het vuur zodat de tomaat een fris accent geeft. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Leg de aubergines in een waaiervorm op 2 of 4 serveerplanken. Verdeel de room en de tartaar erover. Garneer met de bimi roosjes en de tuinkers. 

    Tip: Kook de groenten voor de tartaar niet te gaar, zodat ze een knapperige bite houden.