Aviko recept oerfriet gegrilde bavette

Gegrilde bavette met beurre cafe de paris en geroosterde venkel

Een stoer stuk vlees met een klassieke Franse bistroboter, geroosterde venkel en oerfriet met schil.

Ingredienten Aviko Oerfriet met gegrilde bavette

Voor 10 personen

  • 2,5 kg Aviko Oerfriet met of zonder schil
  • 350 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 2 tl gedroogde dragon
  • 3 ansjovisfilets in olijfolie, fijngehakt
  • 2 tl milde paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 kg venkel
  • 8 el olijfolie
  • Grof zeezout naar smaak
  • 1,5 kg bavette, op kamertemperatuu
Aviko recept oerfriet gegrilde bavette

Bereidingswijze

40 minuten bereiden + 10/15 minuten oven

  • Doe 250 gram boter met de ketchup, kappertjes, dragon, ansjovisfilets, paprika- en kerriepoeder, knoflook en peterselie in een schaal.
  • Prak alles met een vork goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de bistroboter in kleine bakjes en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Of schep de boter op een vel vershoudfolie.
  • Rol de boter in de folie als een snoepje op en snijd bij gebruik mooie plakjes van de boter.
  • Verwarm de oven voor tot 220 oC. Snijd de venkel in partjes van 1 cm dik en spreid uit over de bakplaten.
  • Besprenkel de venkel met 6 eetlepels olijfolie en bestrooi met zeezout naar smaak.
  • Rooster de venkel in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten beetgaar. Verhit intussen de frituurolie tot 170 oC.
  • Smelt in 2 ruime koekenpannen de rest van de boter met de laatste 2 eetlepels olijfolie.
  • Verdeel de bavette in 10 stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de bavette in 2-3 minuten per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar.
  • Laat de bavette in aluminiumfolie verpakt 5 minuten rusten.
  • Bak de Aviko Oerfriet in de hete olie in 3-3,5 minuut goudbruin en krokant. Laat de friet goed uitlekken en schud om met zout naar smaak.
  • Leg de bavette op 10 borden. Schep er de geroosterde venkel bij. Serveer met de bistroboter en friet.

Tip: Rooster de venkel van tevoren en serveer op kamertemperatuur als salade, gemengd met wat rucola en zongedroogde tomaatjes.