
De perfecte festivalfriet 5 tips van Henk Patat
Als er 1 bedrijf weet hoe je de perfecte friet serveert op drukke evenementen, dan is het Henk Patat wel. Al bijna 50 jaar verzorgt dit familiebedrijf de lekkerste patat op festivals, bedrijfsfeesten en evenementen door heel Nederland. Met 23 foodtrucks en een capaciteit tot 250 kilo friet per uur per truck, zijn zij experts in het leveren van kwaliteit onder druk. We spraken met Kees, de zoon van oprichter Henk, over zijn beste tips voor de perfecte festivalfriet.
Tip 1: Kies voor kwaliteit, altijd
Juist op festivals en evenementen is het verleidelijk om concessies te doen aan kwaliteit. Maar volgens Kees is dat juist waar veel aanbieders de fout in gaan. ‘Dat hoor je vaak terug als iemand op een festival een patatje gaat halen. Dat het er niet uitziet, of niet smaakt. Wat ons groot heeft gemaakt, is de prijs-kwaliteitverhouding. De basis voor die kwaliteit? We gebruiken alleen maar Oerfriet van Aviko. Die komt het dichtste bij zelfgesneden patat.’
Tip 2: De juiste baktechniek maakt het verschil
Je hebt een goed product nodig, maar de juiste baktechniek is minstens zo belangrijk. Bij Henk Patat bakken ze de friet vaak in 2 stappen: voorbakken en afbakken. Dit zorgt voor een perfect resultaat: knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen. ‘De Oerfriet kleurt mooi goudbruin’, legt Kees uit. ‘Het blijft niet van die bleke patat.’
Ook de keuze van de olie is belangrijk, tipt Kees: ‘De gerenommeerde merken zijn in principe allemaal goed. Kies je toch voor goedkope olie? Dan gaat je kwaliteit achteruit en gaat de olie minder lang mee.’
Tip 3: Efficiëntie door slimme werkprocessen (en bakjes!)
Op grote evenementen is efficiëntie cruciaal. Bij Henk Patat hebben ze hun processen geoptimaliseerd om snel te kunnen werken, zonder in te leveren op kwaliteit. Een voorbeeld: ze kiezen bewust voor bakjes in plaats van puntzakken. ‘Bakjes kan je neerzetten. Iemand bestelt 4 patat met? Wij scheppen ze sneller in, dan dat iemand zijn pinpas of portemonnee heeft gepakt! Puntzakken hebben we geprobeerd, dat gaat trager.’
Ook bij de keuze van sauzen kiezen ze voor efficiëntie. ‘We hebben niet meer dan de standaard sauzen: mayo, ketchup, curry, pindasaus en uitjes. Dat heeft puur te maken met snelheid. Hoe meer saus je krijgt, hoe langer je er mee bezig bent. En dan draai je minder productie.’
Tip 4: Voorkom voedselverspilling
Door goede planning en jarenlange ervaring wordt er bij Henk Patat bijna niets weggegooid. ‘Want da’s geld weggooien’, zegt Kees. Doordat ze bijna 7 dagen in de week werken, kunnen producten die niet opgaan gewoon de volgende dag gebruikt worden. Deze aanpak is het resultaat van een strategische keuze die zo'n 15 jaar geleden werd gemaakt. Kees: 'Dat doordeweeks werken levert én extra geld op, én we besparen ook nog eens op producten.’
Tip 5: Duurzaamheid: de toekomst van festivalfriet
Naast kwaliteit en efficiëntie wordt ook duurzaamheid belangrijker. ‘We komen steeds meer evenementen tegen die belang hechten aan duurzaamheid’, merkt Kees op. Bij Henk Patat spelen ze hierop in: ‘We gaan over op frituurovens die hoog-rendement zijn, waardoor we besparen op energie en minder gas verbruiken. Een ander doel is dat we eind 2025 volledig op karton en papier over zijn.’
Ook de kwaliteit van je frituurproducten naar een hoger niveau tillen? Probeer dan Aviko's Oerfriet – het geheim achter de perfecte festivalfriet van Henk Patat! Bestel je gratis sample.