Recept Aviko Super Crunch Fresh met pulled rendang

Pulled rendang met zoetzure sperziebonen en komkommer

Pulled beef is een geweldig gerecht voor thuisbezorging. Het bereiden ervan is eenvoudig, vraagt weinig tijd en is volledig vooraf te doen. Voor deze Indonesische variant maak je de geurige boemboe zelf.

Ingrediënten

10 personen

  • 3 kg Aviko SuperCrunch Fresh friet
  • 2 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 2 rode pepers, zonder zaadlijsten
  • 1 el gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 el sambal oelek
  • 2 el zonnebloemolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 kg sukade aan één stuk, op kamertemperatuur
  • 1 kg (fijne) sperziebonen
  • 500 g snackkomkommers
  • 300 g taugé
  • 1,5 l wittewijnazijn
  • 1 kg suiker
  • 15 g korianderzaad, gekneusd
  • 100 g seroendeng
  • 1 bos koriander, grofgehakt
  • olie om te frituren
  • keukenmachine, braadslede, aluminiumfolie
Recept Aviko Super Crunch Fresh met pulled rendang

Bereidingswijze

30 minuten voorbereiding + 1 uur marineren + 6 uur oven

  • Pureer voor de boemboe in de keukenmachine de uien met de knoflook, de rode peper, de specerijen, de gember, de sambal en de olie. Voeg zout naar smaak toe.
  • Leg de sukade in de braadslede en wrijf deze volledig in met de boemboe. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat 1 uur afgedekt marineren en op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor tot 100 ºC. Maak de aluminiumfolie los en schenk de kokosmelk over het vlees. Sluit de braadslede weer goed af met de aluminiumfolie zodat er in de oven geen vocht kan ontsnappen.
  • Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven en laat de sukade 6 uur langzaam garen.
  • Kook de sperziebonen in 6-8 minuten beetgaar. Snijd intussen de komkommers in de lengte in vieren. Doe de uitgelekte sperziebonen met de komkommer en taugé in een schaal. Breng in een steelpan de wijnazijn met de suiker en het korianderzaad aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Schenk de zoetzure marinade warm over de groenten en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de groenten afgedekt in de koelkast.
  • Neem het vlees uit de oven. De sukade is gaar wanneer het vlees makkelijk met 2 vorken tot losse draadjes getrokken kan worden. Dek het vlees anders weer goed af met aluminiumfolie en schuif het terug in de oven.
  • Schenk het braadvocht in een maatbeker. Trek het vlees met 2 vorken tot losse draadjes. Schep het vlees in de braadslede om, met de helft van het braadvocht (zie tip). Bewaar de rest.
  • Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de friet 3 minuten in porties in de hete olie tot het goudbruin en krokant is. Laat de friet even uitlekken op vetvrij papier.
  • Verdeel het vlees met de friet over borden of wegwerpverpakkingen. Bestrooi met de seroendeng en koriander en schep er wat zoetzure groenten bij.

Per persoon: 1250 kcal, 76 g eiwit, 62 g vet waarvan 18 g verzadigd, 93 g koolhydraten, 12 g vezels en 3,7 g zout

Tip: voeg bij het opnieuw verwarmen van de pulled rendang eventueel wat van het bewaarde braadvocht toe voor voldoende sappigheid en smaak.