Mediterrane trilogie

Mediterrane trilogie

Deze drie-eenheid ademt de Middellandse Zee. Met aardappel als basis proef je de zon, de zee en het goede leven in elke hap.

Ingrediënten

  • 200 g Aviko Super Mash Homemade, ontdooid 
  • 8 Aviko Röstiko Rounds 
  • 2 zongedroogde tomaten 
  • 2 el ontpitte olijven naar keuze 
  • 2 el fijngehakte kruiden, bijv. bieslook, basilicum en peterselie 
  • 12 el extra vierge olijfolie 
  • 4 theelepels limoen- en/of sinaasappelschil 
  • 1 theelepel za'atar 
  • 1/2 theelepel ras el hanout 
  • 2 citroenen 
  • 4 verse baby sardine filets 
  • 12 gepelde garnalen 
  • 1/2 kleine aubergine 
  • 1 puntpaprika 
  • 2 theelepels fijngehakte munt en/of koriander 
  • 1/2 teentje knoflook 
  • Snufje gemalen komijn 
  • 2 rode uien 
  • 2 takjes dille 
  • 1 theelepel mosterd 
  • 6 el sherryazijn 
  • 4 theelepels suiker 
  • 200 ml rode wijn 
  • 150 ml sinaasappelsap 
  • 2 takjes rozemarijn 
  • 4 bieslookbloemen 

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 45 minuten

  • Hak de zongedroogde tomaten en olijven fijn. Meng ze met de fijngesneden kruiden, 2 eetlepels olijfolie, limoen- en/of sinaasappelschil door de aardappelpuree. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet apart. 
  • Meng de za'atar en de ras el hanout met 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap. Schep de garnalen door de Oosterse marinade. 
  • Besprenkel de sardinefilets met het sap van 1 citroen en 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Laat de visfilets 10 minuten 'koken' (ceviche stijl). 
  • Snijd de aubergine en paprika in blokjes. Rooster de groenten op de BBQ of in de grillpan. Snijd de geroosterde groenten fijn en meng met de fijngehakte munt of koriander en 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met geraspte knoflook, gemalen komijn, citroensap en zout en peper. 
  • Snijd de rode ui in halve ringen. Bestrooi 1 ui met zout om het vocht eruit te halen. Snijd de dille fijn. Pers de ui uit als hij zacht is. Meng de ui met de mosterd, 4 eetlepels olijfolie en de dille. Breng de uiensalade op smaak met 2 eetlepels azijn en peper. 
  • Los de suiker op in de resterende azijn. Giet de marinade over de overgebleven gesneden rode ui. Laat de ingelegde ui afkoelen. 
  • Bereid de röstirondjes en aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rode wijn met het sinaasappelsap en de rozemarijn inkoken tot een derde van het oorspronkelijke volume. Breng de reductie op smaak met zout en peper. Gril de garnalen 3-4 minuten. 
  • Beleg 2 Hash Browns met de uiensalade. Beleg de andere 2 röstirondjes met de geroosterde groenten en garnalen. Garneer met een bieslookbloem. Leg de röstirondjes op 4 borden. 
  • Schep een quenelle aardappelpuree tussen de röstirondjes. Leg er de ingelegde uien en sardinefilets op en besprenkel met de reductie van rode wijn, sinaasappelsap en rozemarijn.