Aviko recept Kooltortilla met rösti rondjes

Kooltortilla met pittige tomaten rösti rondjes

Elegant uitziende kooltortilla's met pittige tomaten en een verbazingwekkende smaak. Serveer met een rösti voor een extra wow-effect.

Ingrediënten kooltortilla met pittige tomaten rösti rondjes (4 personen) 

  • 8 Aviko Röstiko Rounds
  • 100 g Aviko zoete aardappel in blokjes
  • 3 tomaten
  • 4-8 bladeren van rode kool
  • 2 eetlepels azijn
  • ¼ groene chilipeper
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie + extra
  • 4 witte asperges
  • 5 takjes peterselie
  • Gedroogde chilivlokken
  • citroensap
  • 100 g gemengde paddenstoelen
  • Knoflook bloemen

Bereidingswijze 

Bereidingstijd: 45 minuten + 60 minuten oven

  • Verwarm de oven voor op 120 ºC. Snijd 1 tomaat in dunne plakjes. Leg ze op de bakplaat en droog ze minstens 1 uur in de oven tot ze knapperig zijn; de precieze droogtijd hangt af van de dikte en sappigheid van de tomaten.
  • Blancheer de koolbladeren ongeveer 30 seconden in gezouten water met een scheutje azijn, tot ze zacht maar nog stevig zijn.
  • Ontvel 2 tomaten door een kruis in de onderkant te snijden en ze 10 seconden in kokend water te houden. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn (= concassé).
  • Snijd de Spaanse peper fijn. Meng dit samen met de tomatenblokjes, 1 eetlepel olijfolie en zout naar smaak.
  • Schil de asperges. Snijd de uiteinden en een stukje van de onderkant af en laat alleen het middenstuk over. Pureer ze in de keukenmachine met 1 takje peterselie en 2 eetlepels olijfolie. Breng de aspergepuree op smaak met chilivlokken, citroensap en zout.
  • Veeg de champignons schoon. Halveer ze indien nodig en meng er 1 eetlepel olijfolie door. Grill de champignons op de barbecue (of in de grillpan) tot ze gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Bereid de Rösti rondjes en de zoete aardappel in blokjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Hak als laatste de champignons samen met de zoete aardappel in blokjes. Breng het mengsel (= duxelle) op smaak met zout en peper.
  • Leg de koolbladeren op een schaal. Schep de zoete aardappel duxelle op de helft van de bladeren en de rauwe aspergepuree op de andere helft. Vouw elk koolblad dubbel tot een tortilla. Grill de kooltortilla op de hete barbecue of schroei de bovenkant dicht met de gasbrander, voor een elegante grillsmaak.
  • Leg de kooltortilla's op 4 borden. Besprenkel met extra olijfolie, zeezout en knoflookbloemen. Schik de overgebleven peterseliegarnering in de tortilla.
  • Leg de rösti rondjes op 4 kleine bordjes. Beleg met de tomaten concassé en garneer met plakjes gedroogde tomaat.

Tip: Door azijn aan het kookwater toe te voegen, behouden de koolbladeren hun frisse kleur.