Gnocchi van Letizia’s oma

Gnocchi van Letizia’s oma

Aviko aardappelpuree is de perfecte basis voor een duurzaam gerecht! Met een beetje bloem uit de voorraadkast, tomaten en verse kruiden maak je deze winnaar van Aviko Masterchef 2025 in een handomdraai. Cashewnoten vormen de basis voor een romige 'bechamelsaus'.

Ingrediënten

  • 400 g Aviko Super Mash Homemade 
  • 300 g pomodorini tomaten 
  • 5 el olijfolie 
  • 2 theelepels suiker 
  • 200 g bloem 
  • 200 g ongezouten cashewnoten 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1-2 theelepels citroensap 
  • 2 grote coeur du boeuf tomaten 
  • 1 sjalot 
  • 1 theelepel tijmblaadjes 
  • 2 theelepels rozemarijn 
  • 2 el basilicumblaadjes 
  • 3 el margarine 
  • 4 el basilicumolie (zie tip) 
  • 2 el luzerne 
801757-Aviko Super mash homemade-header

Bereidingswijze

Bereiding: 45 minuten - Oven: 20 minuten 

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Halveer de pomodorini. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met de suiker. Rooster de tomaten 20 minuten in de oven. Laat de tomaten afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Meng voor de gnocchi de aardappelpuree met voldoende bloem tot er een stevige massa ontstaat. Breng op smaak met zout. Rol het pureemengsel tot rolletjes van 1 cm en snijd ze in stukjes van 2 cm (= gnocchi). 
  • Hak 50 g cashewnoten grof. Rooster de fijngehakte cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin en schud op een bord. 
  • Pureer voor de veganistische bechamelsaus de rest van de cashewnoten in de keukenmachine met de helft van de geroosterde cashewnoten, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie en genoeg water tot een gladde en romige saus. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. 
  • Snijd voor de tomatensaus de coeur du boeuf tomaten in stukjes. Snipper het sjalotje en hak de laatste 2 teentjes knoflook fijn. Hak de tijm, rozemarijn en basilicum fijn. 
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie met 1 eetlepel margarine op de BBQ of in een steelpan. Fruit de knoflook en sjalot 1 minuut. Bak de tomaat 3 minuten. Roer de kruiden erdoor en bak nog 1 minuut. Pureer de tomaat in de keukenmachine tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper en houd warm. 
  • Leg de gnocchi op een bakplaat. Bestrijk ze met de laatste 2 eetlepels margarine. Rooster de gnocchi 6-8 minuten in de oven.  
  • Hak de rest van de geroosterde cashewnoten heel fijn. Zet de tomatensaus even in de rook van de BBQ. Verwarm de vegan béchamelsaus (cashewnotencrème). 
  • Schep de gnocchi in de tomatensaus en schep in 4 diepe borden. Verdeel 2-3 eetlepels bechamelsaus over elk bord. Besprenkel met de basilicumolie en garneer met de alfalfa. Bestrooi tot slot met de fijngehakte geroosterde cashewnoten. 

    Tip: De gnocchi kunnen ook 4-5 minuten worden gebakken in een koekenpan in de margarine of 1 eetlepel olijfolie. Of kook ze traditioneel in ruim kokend water met zout in 3-4 minuten beetgaar.