Inspiratie, trends & tips

  • lente_1

5 eenvoudige ideeën om je restaurant vega(n)vriendelijk te maken

Geplaatst op 27/07/2020

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor (vaker) vegetarisch of veganistisch te eten. Als chef-kok kun je dus niet meer om deze trend heen als je wilt dat gasten naar je restaurant blijven komen. Gelukkig kun je met wat kleine aanpassingen en toevoegingen je menukaart een stuk plantaardiger maken. We geven je 5 ideeën.

1. Geef je hardlopers een vega(n) twist

Om ook vegetariërs en veganisten wat lekkers te bieden, hoef je niet direct je hele menukaart om te gooien. Je kunt je populairste gerechten ook een leuke twist geven door het vlees te vervangen door plantaardige ingrediënten zoals tofu en tempeh of een smaakvolle vleesvervanger. Laat je gasten via een icoon op de menukaart weten dat je ook een vega(n) alternatief hebt voor de kipsaté, hamburger of caesarsalade.

2. Vertel het groenteverhaal

Over bijzondere vissoorten en uniek vlees weet de bediening vaak een hoop te vertellen. Maar waarom niet over groenten? Ook daar kun je het verhaal achter het product uitlichten. Deel informatie over de herkomst, de lokale boer die de groenten verbouwt of waarom juist die groente zo gezond is. Met storytelling speel je in op de vraag naar gezondere en duurzame voeding. Dit kan aan tafel, maar ook op de menukaart.

3. Besteed meer aandacht aan de bereiding van je groenten

Veel restaurants maken zich er gemakkelijk vanaf met een simpele salade met dressing. Maar door meer aandacht en tijd aan de bereiding van je groenten te besteden, creëer je een diepere smaak. Zo missen de gasten die nog moeten wennen aan de overgang naar plantaardiger eten de smaak van vlees of vis ook minder. Maak bijvoorbeeld een Indiase curry met zoete aardappelrösti-bruschetta met tomaat en basilicum of volkoren couscoussalade met geroosterde zoete aardappel.

Veel chefs zien koken met groenten eerder als last, dan als lust. Zonde, want je kunt zoveel leuks doen met groenten, kruiden en specerijen. Daag de keukenbrigade daarom eens uit voor een kookbattle, waarin je een middag experimenteert met groenten, vleesvervangers en andere bijzondere alternatieven. Perfect voor de teambuilding en jouw nieuwe plantaardigere menukaart staat in no-time op poten. 

AVFS19039-16 Vh S Recepten Workshops Banner _810x 541-9_0

5. Vergeet de voedingswaarde niet

Een dagje geen vlees of vis betekent niet dat een gast alleen maar groenten wil eten. Zorg dus dat je met je plantaardige gerechten voldoende voedingswaarde biedt. Kies voor gezonde en vullende producten zoals peulvruchten, noten, pitten en volkorenproducten, maar denk ook aan de zoete aardappel. Wist je dat je deze zelfs in een dessert kunt verwerken? 

Tip: steeds meer gasten willen graag precies weten wat er op hun bord ligt en wat erin zit. Vermeld de voedingswaarde dus ook op de menukaart.

Met het toenemende bewustzijn over dierenwelzijn en de effecten van intensieve veehouderij op onze planeet is de trend van plantaardig eten niet meer te stoppen. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn om een plantaardig gerecht op tafel te zetten. We helpen je op weg met inspiratie voor vega(n) gerechten.