Aviko recept_gazpacho_met_geroosterde_zoete_aardappel_en_serrano-chips_-_1440x720.jpg

Gazpacho met geroosterde zoete aardappel en serrano-chips

Start het kerstdiner met een frisse gazpacho met geroosterde zoete aardappel en wat tapas. De perfecte opmaat naar de kalkoen die intussen in de oven staat.

Ingrediënten 

Gerecht voor 6 personen

  • 150 g Aviko zoete aardappelblokjes
  • 12 Aviko Rösti Mini‘s 
  • 1 komkommer 
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 sjalot 
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g) 
  • 150 g geroosterde paprika uit pot, uitgelekt 
  • 400 ml groentebouillo
  • 3 el olijfolie extra vierge 
  • 3 plakjes serranoham 
  • 2 takjes platte peterselie 
  • 100 g chorizo 
  • 100 g manchego 
  • 12 olijven zonder pit 100 g aioli 
  • - Staafmixer
Aviko recept_gazpacho_met_geroosterde_zoete_aardappel_en_serrano-chips_-_1440x567.jpg

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 40 minuten - Wachten: 2 uur

  • Houd een stuk van 3 cm komkommer apart. 
  • Schil de rest van de komkommer en snijd in blokjes. 
  • Hak de knoflook en de sjalot grof. 
  • Pureer in een ruime maatbeker met de staafmixer de inhoud van het blik gepelde tomaten met de komkommer, de knoflook, de sjalot en de geroosterde paprika. 
  • Voeg de groentebouillon met 2 eetlepels olijfolie toe. 
  • Mix en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. 
  • Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op smaak en temperatuur te komen. 
  • Verhit in een ruime koekenpan de laatste eetlepel olijfolie. 
  • Bak de plakjes serranoham knapperig uit. 
  • Leg ze op een bord, laat even afkoelen en scheur grof. 
  • Bereid de zoete aardappelblokjes en de rösti mini volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  • Hak intussen de peterselie grof. Snijd de chorizo in plakjes en de manchego in puntjes. 
  • Snijd de apart gehouden komkommer in piepkleine blokjes. 
  • Rijg de rösti met de olijven aan de tapasprikkers. 
  • Leg ze op een schaaltje en zet de aioli erbij om te dippen. 
  • Doe ook de chorizo en de manchego in een schaaltje. 
  • Schenk de gazpacho in 6 (tapas) schaaltjes. 
  • Garneer de gazpacho met de komkommerblokjes, de zoete aardappelblokjes, de peterselie en de serranochips. 
  • Serveer met de rösti tapasprikkers met aioli, de chorizo en de manchego.

TIP. Liever zonder vlees? Laat de serranochips weg en garneer de gazpacho met gekookt ei. Vervang de chorizo door gegrilde padrõn pepers

Meer weten over Zoete aardappel blokjes?

Heb je andere vragen voor ons? We staan voor je klaar!