Nieuws

Uit eten: de toekomst is casual!

Geplaatst op 28/11/2015

Een van de snelst groeiende concepten de afgelopen jaren in foodservice is (fast) casual dining. De cijfers van 2009 tot 2014 laten een groei zien van maar liefst 14% in dit segment. De voorspelling is dat deze groei de komende jaren alleen maar toe blijft nemen. Casual dining biedt veel kansen voor jou als eigenaar of chefkok van een horeca onderneming. Wij vertellen je graag hoe jij kunt profiteren van het succes hiervan.

Casual dining: het beste van twee werelden

Casual dining is de tegenhanger van full service restaurants. De consumenten willen niet altijd meer een compleet 6 gangen menu als ze uit eten gaan, compleet met tafellinnen en formele bediening. Waar is de consument dan wel naar op zoek? Deze wil relaxed uit eten, samen met vrienden of familie, het liefst gewoon in jeans en vooral genieten van heel goed eten. Ongedwongenheid is hierbij het sleutelwoord.

Het broertje van casual dining is fastcasual. Fast casual vult het gat tussen fastfood en casual dining. Het combineert de sfeer en ambiance van casual dining met de snelheid van fastfood. Anders dan in fastfood restaurants eet je er niet uit plastic bakjes, maar van echt servies. Bij beide concepten speelt gezond eten een belangrijke rol en ligt de nadruk op het gebruik van verse ingrediënten. De gemiddelde verblijfstijd in deze restaurants ligt tussen een half uur en anderhalf uur. Het concept leent zich uitstekend voor spontane etentjes.

De populariteit van 'casual dining' nader verklaard: #nomnom

Het succes van casual dining? Vraag dat maar aan de millenials. Deze groep consumenten, geboren in de jaren '80 en '90, zorgen voor het grootste gedeelte van de omzet in casual dining restaurants [1]. Ze werken veel en geven graag hun geld uit aan eten buiten de deur. Ze zijn druk en hun tijd is schaars. Graag eten ze 'snel even een hapje' met vrienden of familie. En wanneer ze geld uitgeven aan eten, kopen ze niet zomaar even 'ontbijt, lunch of avondeten', ze zijn op zoek naar iets extra's. Uit eten is een beleving en ze schromen niet om foto's van mooie gerechten te delen op sociale media.  

De opkomst van casual dining is daarnaast mede te verklaren door de economische crisis de afgelopen jaren. Mensen willen lekker uit eten maar letten op wat ze uitgeven. Een aantal jaar geleden was het casual dining concept al in opkomst in Amerika en we zien dat de trend doorzet naar West-Europa en dus ook naar Nederland.

Breng casual dining naar jouw horecaonderneming!

Inhaken op casual dining? De aardappel is het product bij uitstek om in te zetten in een casual dining restaurant. De aardappel zit boordevol voedingsstoffen en voldoet hiermee aan de vraag van de consument naar gezond eten. Meer hierover kun je lezen in onze eerdere blog: ' Zo zorg jij voor een comeback van de aardappel op de menu kaart'.

Daarnaast je kunt eindeloos variëren met de aardappel. Aviko levert jou de lekkerste recepten en de beste aardappelproducten om in te zetten in casual dining. Wij geven je graag inspiratie hiervoor:

Beleving, kwaliteit en snelheid met premium krieltjes

Onze reeks premiumgemarineerdeaardappeltjes sluiten perfect aan op casual dining: de reeks aardappeltjes zijn van de hoogste kwaliteit en zijn beschikbaar in drie onderscheidende smaken: Wilde knoflook aardappeltjes, Sweet chili en geroosterde sjalot en Lemon pepper aardappeltjes. Ze zijn 'ready to use' en zowel koud als warm te serveren. In een handomdraai schotel je je gasten heerlijke gerechten voor. Verras je gasten met een ware traktatie voor zowel het oog als de mond met een recept als: gebakken Sweet Chili aardappeltjes met kippenboutfilet en courgette.  Of verwerk de Wilde Knoflook aardappeltjes in een heerlijke koude wilde knoflook aardappelsalade met zure haring, rode biet en appel.

Geef een nieuwe twist aan frietjes!

Recepten met frites zijn favoriet op ieder menu. Met frites kun je vele kanten op. Neem onze Pure & Rustic fries. Deze ambachtelijke frites met schil zien er niet alleen als zelfgemaakt uit maar je proeft de volle aardappelsmaak. Deze pure & rustic fries zijn een echte aanrader bij steakgerechten en hamburgermenu's, maar ook in combinatie met vis komt deze frites uitstekend tot hun recht. Een heerlijke combinatie van smaken vind je terug in het gerecht minipita's fusion: een heerlijk fusion gerecht met frites, Marrokkaanse kip ral el hanout en Griekse tzatzikisaus. Of ga voor onze authentieke Oerfriet. Deze frites is  ambachtelijk, puur, vers en (h)eerlijk.

De toekomst van casual dining

De toekomst van casual dining ziet er rooskleurig uit. Consumenten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in de moderne authentieke keuken, die betaalbaar is voor de hele familie. Lokale en duurzame concepten blijven in trek de komende jaren [2]. Dit is het moment om in te spelen op casual dining!

Wil jij een van de bovengenoemde aardappelproducten uitproberen voor jouw horecaonderneming? Vraag dan snel een proefmonster aan. Wij houden je graag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in foodservice. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om niks te missen!