Nieuws

  • Pure & Rustic
  • Streetfood Churros
  • Croquettes with salmon

Street Food – perfecte mix van regionaal & internationaal

Geplaatst op 22/03/2016

Je hoort het overal: Street Food is de nieuwe trend. Een trend die ons land onophoudelijk gaat veroveren. Alle grote, moderne steden organiseren ondertussen de zogenaamde Foodtruck Festivals. Tijdens deze festivals lopen mensen in ongedwongen sfeer van stand tot stand en kunnen culinaire lekkernijen proeven.

Wat zit achter deze trend? En welke rol spelen onze aardappel producten in deze nieuwe trend? In deze blog over Street Food geven wij je het antwoord op deze vragen en laten je zien wat je als restaurant- of cafetariahouder met deze trend kunt doen.

Wat is Street Food eigenlijk?

Overal hoor je het begrip Street Food, maar wat is Street Food eigenlijk? Een synonieme voor Fast Food? Niets is minder waar: Street Food is veel meer dan een snelle hap op straat. Gaarkeukens, snackbars en foodtrucks spiegelen het leven van de verschillende culturen weer. Deze festivals zijn een mooie manier om vrienden te ontmoeten en nieuwe contacten aan te knopen. Nergens kun je zo ongedwongen en met zo veel afwisseling  proeven en smullen… Met vrienden gezellig de verschillende smaken van de hele wereld proeven.

De oorsprong

Oorspronkelijk komt het begrip Street Food uit Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische landen. In 2007 heeft de FOA onderzoek gedaan en ontdekt dat dagelijks wereldwijd rond 2,5 miljard mensen  Street Food gerechten eten. In Zuid en Aziatische landen, zoals India, wordt street food het meest gegeten. Street Food is in deze landen erg populair, omdat deze gerechten bijzonder voedzaam zijn. Een gemiddeld Street Food gerecht bevat 30 gram proteïnen, 15 gram vet en 189 gram koolhydraten1.  

Regionale producten en gerechten

Street Food bestaat hoofdzakelijk uit regionale producten, die typisch voor het betreffende land of regio zijn. Mexico is bijvoorbeeld bekend voor zoete Street Food gerechten, zoals Melkrijst en Churros. Ook in Nederland worden er vaak lokale en voor de regio typische producten verkocht. Daaronder vallen ook aardappelproducten en kleine, met verse aardappelen bereide gerechten.

Street Food in Nederland

De Street Food trend boekt ook in Nederland veel succes. Het eerste Street Food Festival was natuurlijk te vinden in Amsterdam. Maar ondertussen wint Street Food meer en meer aan populariteit in de rest van Nederland, in bijna elke stad zijn Street Food Festivals te vinden. Het "ready to eat" karakter, vers eten direct voor je neus gekookt, staat voor authenticiteit en transparantie als het over herkomst en bereidingswijze gaat. De verschillende kleurrijke keukentjes op wielen in vorm van bakfietsen tot klassieke caravans zorgen voor een gezellige en authentieke sfeer op Nederlandse marktpleinen en in parken3.

Welke rol speelt de aardappel bij Street Food?

In ruim 50 jaar heeft Aviko een globaal netwerk opgebouwd. Zo kunnen we niet alleen aardappelproducten aan de hele wereld leveren, maar krijgen we ook veel inspiratie van verschillende culturen. Hierdoor raken wij van Aviko geïnspireerd om op een andere manier over onze aardappelproducten na te denken en concepten te ontwikkelen die naadloos op nieuwe trends, zoals de Street Food trend, aansluiten. Wij delen dit Street Food concept graag, omdat deze trend een mix van idealisme, sociaal engagement en liefde voor goed en lekker eten is.

Aardappelrecepten Street Food Style voor elk restaurant

Wil je ook graag de nieuwe Street Food trend in jouw restaurant, cafetaria of instelling uitproberen? Met de volgende recepten kun je eenvoudig Street Food gerechten met lekkere verse aardappelen creëren:

Daarnaast passen ook onze Churros en Jalapeño Snacks uitstekend bij deze trend. Alles wat je als klein hapje kunt serveren is toegestaan.

Terug naar de vraag wat de aardappel met Street Food te maken heeft: De aardappel is allesbehalve een "saaie" groente. De aardappel speelt een belangrijke rol bij de nieuwste Food Trend. Aardappel specialiteiten zijn erg  geschikt om mee te variëren en ze zijn gemakkelijk te portioneren. Ook de voedingswaarden van de aardappel passen goed bij deze trend. Daarom ontwikkelen wij steeds nieuwe producten waarmee je gemakkelijk op de nieuwe trends in kunt spelen. Met Aviko wordt ook jouw restaurant of cafetaria een plek voor authentiek Street Food.

Heb je nog vragen over Street Food of onze producten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons team op, wij helpen je graag verder. Wil jij één van de bovengenoemde aardappelproducten uitproberen? Vraag dan snel en gemakkelijk een proefmonster aan. Wil je ook graag op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in foodservice? Meld je aan voor onze nieuwsbrief om niets te missen!

Bronnen
1 http://www.fao.org/english/newsroom/action/facts_es_street.htm
2 http://www.streetfoodnederland.nl/index.php/waarom
3 http://www.streetfoodnederland.nl/index.php/waarom