Is het friet of patat - Aviko

Is het Friet of Patat?

Het lijkt soms wel een eeuwige discussie, is het nu patat of friet? Aviko kiest geen partij, maar duikt in de geschiedenis van dit recept om duidelijkheid te verschaffen.

Friet of patat, wat is het nou?

Er lijkt een geografische grens in Nederland te zijn, waarbij de ene helft van Nederland voor patat gaat en de andere helft het recept friet noemt. #Teampatat en #teamfriet raken soms driftig in discussie op Twitter en op andere Social Media kanalen. Patat of friet, hoe je het ook noemt, zijn al jarenlang populair in ons land. Maar wat is het nou? Patat of friet?

Aviko friet - pommes-frites-7mm-2500g

De geschiedenis verklaart 'patat of friet' nader

Het verhaal gaat dat friet oorspronkelijk een Belgische uitvinding is. Het woord patat is ontleend aan het Spaanse woord 'patata' dat weer ontstaan is uit een vermenging van batata (zoete aardappel) en papa (witte aardappel). 

Frites kwam vervolgens via België naar Nederland. In de 19e eeuw bedacht een Belg om een aardappel in stukjes te snijden en te frituren. Dit gerecht noemde hij 'Patates Frites'. Waarmee hij met patat aardappelen bedoelde en 'frites' eraan toevoegde voor 'gefrituurd'. Maar omdat Patates Frites te lang was, werd het steeds vaker afgekort. In het zuiden van Nederland lag een verkorting tot 'patat' niet voor de hand, omdat die term er al sinds de 17e eeuw gebruikt werd voor aardappelen. Zij kozen dus voor Friet. Boven de rivieren werd de naam Patatfriet als snel Patat. 

Het antwoord.....

Friet of Patat, uiteindelijk zijn dus beide namen correct. Eetsmakelijk!

Assortiment friet of patat

WIj leveren voor de foodservice-markt verse friet of verse patat. Daarnaast leveren wij diepvriesfriet of verse diepvriespatat. Kies zelf maar ;)

Aviko aanmelden
Wanneer er teveel keuze is op je menukaart, weten je gasten niet meer wat ze moeten kiezen. Een maximum van 5 gerechten per gang is meer dan genoeg!

Ontvang gratis onze leukste trends, tips en tricks!

Speciaal voor professionals in food, maandelijks in je mailbox

Laat hier je e-mailadres achter!