Recept Aviko mini gratins groene asperge en parmezaan met gestoomde heek

Mise en place: Gestoomde heek met groene asperges en chermoula

Een echt mise en place recept voor de lente met groene asperges en gestoomde heek. De asperges kunnen tijdens de mise en place alvast worden voorgestoomd. Ook de chermoula kan twee of drie dagen van tevoren worden bereid. Presenteer het gerecht in een bamboestoommandje voor een eigentijdse uitstraling.

Ingrediënten

10 personen

  • 30 Aviko Mini Gratins Groene Asperge & Parmezaan
  • 2 kg groene asperges
  • 30 g koriander
  • 30 g platte peterselie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 250 ml olijfolie extra vierge
  • sap van 1 citroen
  • 1,5 kg heekfilet, in 10 porties
  • 10 stoommandjes (20 cm doorsnee)
  • 10 velletjes bakpapier

 

Recept Aviko mini gratins groene asperge en parmezaan met gestoomde heek

Bereidingswijze

25 minuten voorbereiding + 15/20 minuten oven

  • Snijd het houtige uiteinde van de asperges en stoom ze in de steamer 6 minuten voor. Hak intussen voor de chermoula de koriander en de peterselie fijn. Meng de kruiden met de specerijen, de knoflook en de olijfolie. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Leg de gratins op de bakplaat en bak ze 10-15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Leg intussen op de bodem van de stoommandjes een velletje bakpapier. Verdeel de asperges over de stoommandjes.
  • Leg de heekfilet erop. Stoom de asperges samen met de heekfilet 8-10 minuten, tot de vis net gaar is.
  • Leg de gratins bij de heekfilet in het mandje en schep de chermoula over de vis. Zet het stoommandje op een bord en serveer naar wens met partjes citroen en eventueel een extra schaaltje chermoula.

Per persoon: 540 kcal, 30 g eiwit, 37 g vet waarvan 11 g verzadigd, 19 g koolhydraten, 4 g vezels en 1,4 g zout

Tip: chermoula is een geweldige Arabische smaakmaker van verse kruiden, komijn, paprikapoeder, knoflook, olijfolie en citroen. Vervang het citroensap ook eens door fijngesneden schil van met zout ingelegde citroenen.