Inspiratie, trends & tips

  • AVFS19039 16 Vhs Recepten Workshops Banner 810X541 5

Van snelle snack tot hip hoofdgerecht

Geplaatst op 16/03/2017

We kunnen er niet omheen: hamburgers zijn hot. Tegenwoordig vind je ze in allerlei vormen op de menukaart van restaurants en deze ‘snacks’ hebben het niveau van fastfood allang overstegen. Hoe zit het eigenlijk met deze hamburger-evolutie?

De kans is groot dat je bij hamburgers direct aan Amerika denkt. De hamburger is daar eind 19e eeuw ontstaan. In die tijd kwamen veel Europese emigranten naar Amerika. Veel van hen reisden via Hamburg en maakten daar kennis met de frikadel, gemaakt van gehakt, vermengd met brood en uien. Omdat het snel en goedkoop te bereiden was werd dit gerecht populair in de Amerikaanse havensteden en verkocht onder de naam Hamburger steak.

De oorspronkelijk herkomst gaat nog een stuk verder terug in de tijd. Zo zouden Mongoolse ruiters rond het jaar 1600 een stuk rundvlees tussen het zadel van hun paard gestopt hebben, zodat het vlees al rijdend lekker mals werd. Ze hakten dat vlees in kleine stukjes en aten het rauw op. Inwoners van het Duitse Hamburg vonden het veel lekkerder wanneer het vlees gebakken werd; en zo was de link met de stad Hamburg geboren.

Lokaal kwaliteitsproduct

Jarenlang had de hamburger het imago een ongezond massaproduct met vlees van lage kwaliteit uit de bio-industrie. Maar sinds een aantal jaar is de hamburger hip en happening, en wordt er juist gekozen voor verse ingrediënten en (vaak lokaal) kwaliteitsvlees. De hamburger past op deze manier heel goed bij de toenemende vraag aan gezondere voeding waarvan de herkomst bekend is.

Tijdbesparend & veelzijdig

Deze trend biedt ook voordeel voor de chefs. De hamburgers zijn makkelijk en snel te bereiden en dat levert tijdsbesparing op in de keuken. Bovendien is de hamburger veelzijdig te gebruiken en eenvoudig aan te passen aan de seizoenen. Daardoor is de hamburger het hele jaar een blijvertje op de menukaart. Serveer jouw hamburgers bijvoorbeeld met Pure & Rustic Fries. Doordat deze frieten onregelmatig gesneden zijn, hebben ze een authentiek en ambachtelijk uiterlijk. Dat past perfect bij allerlei verschillende hamburgers. 

Inspiratie nodig voor lekkere, originele hamburgerrecepten? We hebben een paar lekkere combinaties voor je samengesteld.