Inspiratie, trends & tips

  • Winter_0_2_0

Seizoensgroenten januari

Geplaatst op 20/09/2017

Het is januari! Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd voor een goede start van het jaar met lekkere, verfrissende gerechten met natuurlijk seizoensgroenten. Ten opzichte van de seizoensgroenten van december zijn er een paar verschuivingen. De bosui heeft plaatsgemaakt voor de bleekselderij en de winterpostelein is in januari beter te verkrijgen.

Winterpostelein behoort een beetje tot de vergeten groenten, terwijl het goed te combineren is bij verschillende maaltijden. Het heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak. Het blad van de winterpostelein kan rauw worden verwerkt worden in salades en rauwkost, maar kan ook (rauw) worden gebruikt in een lekkere stamppot net als bij spinazie. De plant is een bron van vitamine C, maar ook van calcium, ijzer en magnesium. 

Natuurlijk kun je ook een van de andere seizoensgroenten van januari gebruiken in je gerechten:

  • Aardappelen
  • Aardpeer
  • Bleekselderij
  • Boerenkool
  • Chinese kool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • Spitskool
  • Spruiten
  • Ui
  • Veldsla
  • Winterpostelein
  • Witte kool
  • Witlof
  • Winterpeen

Qua seizoensfruit is het aanbod iets minder gevarieerd, maar de hollandse appels en peren (en stoofperen) blijven ook in januari goed te verkrijgen.

De oogst kan natuurlijk tegenvallen door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, waardoor het kan zijn dat niet alle seizoensgroenten- en fruit goed te verkrijgen zijn.

Bekijk hieronder de seizoensgroenten van de komende maanden.

Seizoensgroenten februari

Winter_0_2_0
Geplaatst op 20-9-2017
Lees meer

Seizoensgroenten maart

lente_1
Geplaatst op 20-9-2017
Lees meer

Seizoensgroenten april

lente_1
Geplaatst op 20-9-2017
Lees meer