Inspiratie, trends & tips

  • Veggie_pulled (1)

Poutine: het typisch Canadese gerecht

Geplaatst op 20/04/2017

Poutine is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Canada. Het wordt daar ook wel gezien als het nationale gerecht: friet bedekt met kaas, gedrenkt in jus en eventueel nog extra ingrediënten. Inmiddels bestaan er vele variaties van dit Canadese comfort food. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het gerecht geboren op het platteland van Quebec. Maar aan wie we het gerecht precies te danken hebben, weet niemand.

Het verhaal van Fernand Lachance is het meest bekend. Hij claimt dat poutine in 1957 is uitgevonden, nadat een klant friet met kaasblokjes bestelde. Deze wilde hij samen in één zakje, waarop Lachance zou hebben gezegd: ''ça va faire une maudite poutine''. Oftewel: dat wordt wel een zooitje! Zo zou de naam zijn ontstaan. Poutine. Maar in 1957 zat er geen jus op het frietje. Die zou later zijn toegevoegd om de friet warm te houden.

De klassieke poutine met kaas en jus is inmiddels verheven naar een restaurantwaardig gerecht. Chef-koks experimenteren en serveren friet met verschillende toppings, bestaande uit een variatie van ingrediënten. Van truffel- en andalousesaus tot Vlaamse stoverij op je friet: het kan allemaal. Niet langer zomaar comfort food, maar een culinair hoogstandje waar best wat voor gevraagd mag worden.

Een frietje zonder topping komt nog steeds het meest voor. Onderscheid je daarom door het eens op een andere manier te serveren! Om jou te laten zien wat je allemaal kan doen met poutine, hebben we een aantal heerlijke recepten voor je samengesteld in combinatie met Oerfriet.