Inspiratie, trends & tips

  • chuttersnap-WCUafTI-VB4-unsplash

Met deze 5 tips trek je meer gasten naar je terras

Geplaatst op 27/07/2020

Voor de crisis was je terras misschien een leuke extra omzetbooster. Maar sinds de nieuwe maatregelen is je terras essentieel om deze uitdagende periode te overleven. Hoe trek je nu meer gasten naar je terras en zorg je voor meer omzet? We geven je 5 praktische tips.

1. Stimuleer reserveringen

In deze tijden wil je het maximale uit elke terrasplek halen en dus zo veel mogelijk gasten aantrekken die komen lunchen of dineren. Dit kun je doen door reserveringen te stimuleren. Vermeld bijvoorbeeld op je website dat reserveren aan te raden is of bied een extraatje aan bij de reservering, zoals een gratis mandje brood vooraf of koffie na van het huis.

Een nadeel van terrasreserveringen is natuurlijk dat het weer een grote onzekere factor is. Zeker nu je terrasgasten niet meer binnen kunnen schuilen bij een onverwachte regenbui. Dit kun je oplossen door een (oprolbare) terrasoverkapping te laten installeren. Is dat geen optie? Communiceer dan van tevoren dat je niet kunt garanderen dat je gasten bij regen binnen kunnen zitten.

NB: Sinds 10 augustus 2020 is reserveren verplicht voor een bezoek aan restaurant of terras en dien je je gasten om hun contactgegevens te vragen.

2. Gebruik een online reserveringssysteem en beperk no shows

Natuurlijk kun je reserveringen gewoon met pen en papier noteren, maar overweeg ook eens een online reserveringssysteem. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Het bespaart tijd en dus geld.
  • Je hebt meer overzicht over je tafelbezetting.
  • Je gasten kunnen reserveren op een moment dat het hen uitkomt.
  • Je voorkomt dat het merendeel van het terras bestaat uit mensen die alleen maar een kop koffie of een borrel komen drinken.

Er bestaan verschillende gratis en betaalde online reserveringssystemen, waaronder Reserve With GoogleTheNextTable en Bonchef. Alle systemen hebben hun eigen methoden om no show te beperken. Laat je klant bijvoorbeeld een deel van de rekening vooraf betalen of stuur enkele mails en/of sms'jes, waarin je vraagt of de reservering compleet is en of er allergieën zijn waar je rekening mee moet houden. Zo bouw je een persoonlijke relatie op met de gast en dat maakt het voor hem moeilijker om de reservering te annuleren. Maak het ook gemakkelijk voor mensen om te cancelen als ze toch niet kunnen komen. Dan kun je het vrijgekomen tafeltje weer aan iemand anders geven.

3. Placeer je gasten

Het lijkt misschien gemakkelijk om gasten zelf een plek uit te laten zoeken. Maar nu je optimaal gebruik wilt maken van het terras, kun je het heft beter in eigen hand nemen. Placeer je gasten die komen lunchen of dineren zo dicht mogelijk bij de uitgifte, dat scheelt meters voor de bediening. Daarnaast is placeren het ideale moment om een onvergetelijke eerste indruk te maken. Zo onderscheid je je van andere restaurants en vergroot je de kans dat gasten meer uitgeven, terugkomen én je aanraden aan hun vrienden. Begroet ze dus niet alleen met 'goedemiddag' of 'goedenavond', maar maak een klein praatje. Daarmee bouw je een relatie op met je gast, en daardoor besteden ze meer. Ook zullen ze zich gemakkelijker door je laten leiden als je een suggestie doet voor een gerecht of drank.

Plank veggie

4. Maak een onderscheidende kaart met borrelbites

De traditionele eetmomenten ontbijt, lunch en diner zijn aan het verdwijnen. Mensen eten steeds vaker op meerdere momenten verspreid over de dag. Spring hierop in door een verrassende kaart met borrelbites aan te bieden: kleine hapjes die je uitstekend kunt combineren met een drankje. Borrelbites hoeven niet ingewikkeld te zijn. Met onze snacks en appetizers kun je je gasten in een handomdraai tegen lage kosten een lekkere snack voorschotelen. Laat je inspireren door deze vier heerlijke borrelplanken, waar een ruime winstmarge op zit.

Tip: mensen vinden het steeds belangrijker om te weten wat er in hun eten zit en wat de voedingswaarde ervan is. Dus serveer je bijvoorbeeld een snack met zoete aardappel? Vermeld dan op de kaart zeker dat deze bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit. 

5. Maak je terras bestand tegen alle weersomstandigheden 

Het terras is, zeker nu, een belangrijke inkomstenbron. Je wilt dus dat je gasten er in alle weersomstandigheden gebruik van kunnen maken. Zorg dus voor parasols die tegen een zomers buitje kunnen en investeer in een terrasoverkapping. Dit verdient zich in no time terug, omdat je gasten langer blijven zitten en meer hapjes en drankjes nuttigen. Ook zullen ze buiten het seizoen sneller op je terras plaatsnemen als ze overdekt en beschut kunnen zitten. Maar denk ook aan de late (na)zomeruurtjes wanneer het wat frisser en donkerder wordt. Geef je gasten bijvoorbeeld een warme deken, zet de heaters aan en zorg voor gezellige verlichting.

Voedsel dat weggegooid wordt is een grote kostenpost voor veel restaurants. Gelukkig zijn er allerlei manieren om voedselverspilling te reduceren. Behoefte aan inspiratie? Check onze 5 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan.