Inspiratie, trends & tips

Hoe worden aardappelgratins gemaakt?

Geplaatst op 10/11/2016

Aardappelgratins zijn heerlijk en eenvoudig te serveren als bijgerecht of als onderdeel van je hoofdgerecht. Maar waar komt het gerecht vandaan en hoe maak je dat culinaire aardappelproduct? Wij leggen het uit.

Franse specialiteit

Het aardappelgerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In de pittoreske dorpjes in dalen van de hoge Alpen kreeg het product zijn eerste vorm. Gemaakt van de lekkerste aardappelen, de beste Alpenverse room, heerlijke Franse kaas en met toevoeging van kruiden en specerijen kwam het product tot leven. Zo heerlijk dat het gerecht nog steeds te vinden is op menig menukaart in restaurants.

Gebruik de beste ingrediënten

Het geheim van een overheerlijke aardappelgratin is het gebruik van de beste ingrediënten. Het kiezen van een stevig aardappelsoort is de basis in het bereidingsproces. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Vervolgens kun je ervoor kiezen om zelf room te maken of een kant-en-klare hoeveelheid room te gebruiken. Klop de room los en voeg er naar eigen smaak zout, peper, nootmuskaat of andere kruiden aan toe. Geef vervolgens je eigen signatuur aan de gratin door bijvoorbeeld broccoli, champignons, kaas of andere producten toe te voegen aan het room. Voeg vervolgens de room bij de aardappelschijfjes. Mix het goed door en laat hierbij de aardappelen niet of nauwelijk kapotbreken. Wanneer het geheel goed gemixt is schuif je het in een 175 graden voorverwarmde oven. Bak de gratin in 50 minuten gaar.

Tip: Bekijk onze gratis online masterclass, waar chefkok Ruud Jansen laat zien hoe je gratin Dauphinois maakt! 

Tijdrovende klus

Het bereiden van een gratin kost veel tijd. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor het aardappelgerecht. Heb je die tijd niet? Kies dan voor onze gratins. Deze zijn makkelijk in de oven af te bakken en zijn gemaakt van hoogwaardige ingrediënten: gemak en toch ambachtelijk! Daarnaast zijn de aardappelgratins makkelijk te positioneren op het bord.