Inspiratie, trends & tips

  • Gesmeerd Terrasseizoen

5 praktische tips voor een gesmeerd terrasseizoen

Geplaatst op 21/08/2020

Het terras vraagt ieder seizoen opnieuw om extra aandacht en liefde. Teamwork makes the dream work. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat jouw medewerkers steeds precies weten wat ze moeten doen in het terrasseizoen.

1. Zet de juiste persoon op de juiste plek

Zorg dat je weet waar de talenten van je teamleden liggen en zet elke persoon op de juiste plek. Door je medewerkers te laten doen waar ze goed in zijn, hebben ze meer plezier in hun werk en dat straalt ook weer af op je gasten. Patrick van de Rozenberg, manager van vijf horecazaken in Kampen, geeft concrete voorbeelden hiervan.

Zet De Juiste Persoon Op De Juiste Plek

2. Maak regenregels

Het eerste restaurant waar het terras na een regenbui weer droog en gezellig is, zit als eerste vol. Spreek dus met je team af dat ze meteen in actie komen op het moment dat het droog is. De eerste 5 minuten zijn essentieel, want niets schrikt gasten zo af als een kaal en leeg terras. 

3. Bereid je voor op een vol terras

Op het moment dat het terras vol zit, wil je meteen in actie kunnen komen en je gasten zo snel mogelijk kunnen bedienen. Er is dan geen ruimte voor eindeloos scrollen in het menu van de handhelds en wiebelige dienbladen. Maak dus kristalheldere afspraken met je medewerkers en werk ze goed in voor je ze het terras op stuurt.

4. Vergeet niet te 'upsellen'

Upselling is altijd belangrijk, maar met vele nieuwe medewerkers voor het terrasseizoen is het slim om er extra aandacht aan te besteden. Zorg dus dat je medewerkers altijd vragen of de gasten de dessertkaart nog even willen zien en of ze nog iets bij de koffie willen.

Gasten Op Het Terras

5. Bied een speciale 'terras-service'

Bied je terrasgasten iets extra's. Denk bijvoorbeeld aan water voor de hond of zonnemelk voor gasten die lekker in de zon willen zitten. Door dit soort details ontspannen je gasten en blijven ze nét wat langer zitten dan ze misschien van plan waren. Met als gevolg dat ze nog iets extra's te drinken of een borrelplank bestellen.

Meer tips om meer uit je terras te halen? Lees hier de praktijktips van horecamanager Patrick van de Rozenberg en zorg voor een perfecte opstart en opzet van je terras.