Inspiratie, trends & tips

  • pexels-ella-olsson-1640772_0

5 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan

Geplaatst op 27/07/2020

Als chef-kok wil je niet alleen zo vers mogelijk koken, maar ook zo weinig mogelijk voedsel verspillen. Dat bespaart kosten en je gasten vinden het steeds belangrijker dat je verantwoord met voedsel omgaat. Zo weinig mogelijk afval produceren is dus goed voor je portemonnee, het milieu en je imago. Maar hoe pak je dit aan in de praktijk? Wij geven 5 tips.

1. Houd je afval bij

Het reduceren van voedselverspilling begint met in kaart brengen wat wordt weggegooid in jouw zaak. Houd dus eens een tijdje bij wat er precies terugkomt van jouw gerechten. Misschien zitten je gasten wel helemaal niet te wachten op die side salad of blijkt je seizoensgerecht veel te groot te zijn. Met deze nieuwe inzichten kun je besluiten om de portiegrootte aan te passen of om een salade als optie aan te bieden in plaats van standaard te serveren.

Tip: bied standaard een kleine en grote portie van ieder gerecht aan.

Vergan Burger Met Zoete Aardappelfriet

2. Versimpel je menukaart

Hoe meer gerechten je op de kaart hebt staan, hoe meer voorraad je moet aanhouden en hoe groter de kans dat je ingrediënten weg moet gooien. Het versimpelen van de menukaart is dus een eenvoudige manier om de voorraad te beperken en overzicht te bewaren. Een manier om dat te doen, is door je te specialiseren in één gerecht of zelfs één ingrediënt waar je om bekend wilt staan (hyperspecialisatie). Met deze foodtrend verspil je niet alleen minder voedsel, maar kun je je ook onderscheiden van andere restaurants.

Specialiseer je bijvoorbeeld in zoete aardappel. Je kunt er voorgerechten, hoofdgerechten én nagerechten (!) mee maken. Bovendien past de zoete aardappel in de trend van gezonder eten. Hij zit namelijk barstensvol vitaminen, mineralen en antioxidanten.

3. Pas de omschrijving op de menukaart aan

Benoem de bijgerechten op je menukaart niet exact, maar schrijf bijvoorbeeld 'biefstuk met seizoensgroenten en aardappelgarnituur'. Zo laat je in het midden wat de gast precies krijgt. Dat geeft jou de ruimte om te kiezen met welke groenten je gaat werken en je kunt overwegen of je die avond een gratin, zoete-aardappelfriet, puree of bijvoorbeeld Oerfriet serveert.

4. Hergebruik eten dat overblijft

Gooi restanten van de mise-en-place niet te snel weg, maar bedenk wat je er nog meer mee kunt doen. Maak bijvoorbeeld bouillon of soep van overgebleven groenten en botten met croutons van oud brood. Je kunt ook een vaste zero-waste-dag introduceren, waarop je kookt met overgebleven ingrediënten. Je menukaart is dan een verrassing voor je gasten en het koken met steeds weer andere ingrediënten prikkelt jouw creativiteit als kok. Tot slot kun je etensresten prima gebruiken om compost van te maken. Denk hierbij aan groente- en fruitschillen, oud brood, granen, koffiedik en theezakjes (alles behalve vlees, vis en zuivelproducten).

5. Bied je gasten de mogelijkheid hun eten mee te nemen

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat ruim 80 procent van de restaurantgasten hun eten wel eens laten staan. Velen zouden het eten dat ze niet op kunnen misschien wel willen meenemen, maar denken hier niet aan of durven het niet te vragen. Zeven op de tien gasten zouden volgens het onderzoek van Natuur & Milieu om een 'foodybag' (voorheen doggybag) vragen als het restaurant duidelijk communiceert dat het deze heeft of als de bediening deze proactief zou aanbieden. Vertel je gasten dus dat je foodybags hebt en vraag of ze hun eten mee willen nemen.

Tip: Bij Natuur & Milieu kun je een sticker met #verspillingsvrij-logo aanvragen die je op de deur kunt plakken om te laten zien dat je foodybags aanbiedt of op een andere manier voedselverspilling tegengaat.

Benieuwd naar houdbare bijgerechten die je makkelijk combineert met zowel vis-, vlees- als vegagerechten? Bekijk ons assortiment aardappelgarnituur.