Een excellente aardappel voldoet aan de volgende eisen:
- juiste knolvorm en -lengte
- juiste droge stofverdeling
- geen suikers die bruin verkleuren
- geen gevoeligheid voor grauwverkleuring
- afwezigheid van ziekten en gebreken.
Verschillende aardappelrassen
Aviko maakt gebruik van verschillende aardappelrassen om een constante hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Ieder aardappelras heeft zijn eigen kwaliteiten. Aviko kijkt daarom per aardappelproduct welk ras het beste past qua smaak, textuur en bereiding. Bij de selectie letten wij natuurlijk op de wensen en de behoeften van u als klant, maar ook op de 'lokale' smaak, snijmaat, vleeskleur, structuur en afbakkleur.
De invloed van buiten
Aviko gebruikt diverse aardappelsoorten om aan de verschillende behoeften van onze wereldwijde klanten te voldoen. Quick Service Restaurants maken bijvoorbeeld gebruik van aardappelen met een wittere vleeskleur. Voor die markt, en voor de export naar landen waar de wat wittere vleeskleur wordt gevraagd, zijn er rassen zoals o.a. de Innovator en de Markies.
Beschikbaarheid
Niet alle aardappelen zijn het gehele jaar beschikbaar; zo beginnen we het nieuwe seizoen vaak met rassen als Première (de naam zegt het al) en de Fontane, terwijl de Agria en Victoria weer heel geschikt zijn voor een lange opslag en tot juni/juli van het volgende jaar kunnen worden bewaard. Zodoende hebben we het hele jaar tot aan de volgende oogst voldoende aardappelen tot onze beschikking.