Nieuws

Patat of frites? Wij noemen het gewoon Oerfriet!

Geplaatst op 07/12/2015

Het is geen nieuwe discussie, maar afgelopen tijd laaide hij heftig op: is het nu patat of frites? Er lijkt een geografische grens in Nederland te zijn, waarbij de ene helft van Nederland voor patat gaat en de andere helft het frites of friet noemt. #Teampatat en #teamfrites waren dagenlang trending topic op Twitter en op andere Social Media kanalen. Patat of frites, hoe je het ook noemt, zijn al jarenlang populair in ons land.

De geschiedenis verklaart 'patat/frites' nader

Het verhaal gaat de ronde dat frites oorspronkelijk een Belgische uitvinding is. Het woord patat is ontleend aan het Spaanse woord 'patata' dat weer ontstaan is uit een vermenging van batata (zoete aardappel - bekijk ook eens onze Sweet Potato Fries) en papa (witte aardappel[1]).

Frites kwam vervolgens via België naar Nederland. In de 19e eeuw bedacht een Belg om een aardappel in stukjes te snijden en te frituren. Dit gerecht noemde hij 'Patat Frites'. Waarmee hij met patat aardappelen bedoelde en 'frites' eraan toevoegde voor 'gefrituurd'. Uiteindelijk zijn dus beide namen correct. Al sinds haar oprichting in 1962 produceert Aviko frites. Inmiddels beschikken wij over een compleet en kwalitatief assortiment verse frites en diepvries frites.  

Ambachtelijk, eerlijk en authentiek

De vraag naar eerlijke en authentieke producten neemt toe [2]. Hierover schreven we ook al in onze blog ' De belangrijkste foodtrends op een rijtje'. Ook in fritesland is deze omwenteling gaande. Frites, en vooral ambachtelijke frites, zijn met een ware opmars bezig. In samenwerking met ondernemers ontwikkelde Aviko daarom Oerfriet.  Dit product is exclusief en speciaal voor Foodservice ontwikkeld. Ambachtelijke friet met de juiste bite, goudbruine kleur en een volle aardappelsmaak. Constant van kwaliteit, eerlijk en echt Hollands. Daarnaast biedt Oerfriet de ondernemer onderscheidend vermogen.

Kwaliteit door de Agria aardappel

Aviko Oerfriet wordt geproduceerd uit één aardappelras; de Agria. De Agria heeft een prachtige ovale lange vorm, waar je mooie lange frites uit kunt snijden. Door gebruik te maken van deze Nederlandse Agria aardappelen zijn we in staat een perfect en smaakvol frietje te produceren. De vleeskleur van de Agria is uitgesproken geel. Eenmaal gebakken hebben de frites een prachtige gouden kleur. In de periode tussen de vroege en hoofdoogst zijn er geen Agria aardappelen beschikbaar. Gedurende deze acht weken gebruiken we het best passende alternatief.  Dit is een van de maatregelen om de juiste kwaliteit te leveren. Tijdens het teelt- en productieproces ondergaat iedere aardappel een reeks strenge kwaliteitscontroles. Hierdoor is Aviko Oerfriet altijd van de hoogste kwaliteit.

De cafetaria's zijn overtuigd!

De eerste reacties van cafetariahouders zijn enthousiast. Arjan van Heeswijk is snackbarhouder van Cafetaria Parkzicht en is overgestapt op de Oerfriet van Aviko. Hij vertelt hierover: 'Ik heb zelf verse frites gedraaid en dat kost gewoon heel veel werk, energie en tijd. Als je dan uiteindelijk ziet wat het eindresultaat is, komt dat gewoon overeen met Oerfriet.' Mensen hebben het idee dat ik nog verse frites gebruik. Bekijk het hele verhaal van Arjan in de video aan de rechterkant.

Dennis van AnyTyme vertelt: 'Oerfriet is gewoon een topproduct. Het is 11 mm, niet te dik, mooi goudgele kleur, lekker qua smaak en het heeft een echte frietsmaak.' Bekijk het enthousiaste verhaal van Dennis (en zijn cafetaria in Oerfriet stijl) in de video aan de rechterkant. 

Oerfriet is verkrijgbaar in een 11 mm en een 14 mm variant. Wil jij meer weten over onze Oerfriet? Neem dan eens een kijkje op onze speciale Oerfriet pagina. Meepraten over patat, frites of friet? Laat het ons weten via @AvikoFSNL of bezoek onze Aviko Oerfriet Facebook pagina.


 [1] http://etymologiebank.nl/trefwoord/patat


 

Aan het woord:

AnyTyme Overstegen

Aan het woord:

Ijs- & Snackpaleis Parkzicht