Nieuws

  • aviko-pure&rustic hamburger_recept
  • Go Wild with Tiger Fries POS Free Download

Gluten & allergenen? Wat betekent het voor de chefkok?

Geplaatst op 24/11/2016

Je hoort het steeds vaker: gasten die een speciaal dieet volgen of allergisch zijn. Hierdoor mogen ze bepaalde voeding niet hebben, vooral glutenallergie en lactose intolerantie komt steeds vaker voor. Het aanbieden van gerechten waar geen allergenen in zitten is daarom een must. Maar wat betekenen gluten en allergenen voor de professionele keuken? En hoe zorg je ervoor dat je gasten kunnen genieten van allergeenvrije gerechten?

Ken de producten

Allereerst is het handig om informatie te verzamelen. Sinds 2014 zijn restaurants verplicht om de menukaart van allergeneninformatie te voorzien. Het is goed om te controleren of jouw kaart aan deze wetgeving voldoet. Met welke producten kook ik? Waar bestaan de producten uit? Zijn het verse of gefabriceerde producten? Welke stoffen zitten in die gefabriceerde producten? En waar wordt het gemaakt? Dit zijn allemaal vragen die je je als chef-kok moet stellen. Wanneer je deze vragen beantwoord hebt is het een stuk eenvoudiger om gluten- en allergenenvrije gerechten op de kaart te zetten.

Bovendien is het essentieel dat niet alleen de chefkok de producten kent. Als ober, barman of gastheer is het fijn om aan de gasten te kunnen vertellen welke producten gebruikt worden en wat er in deze producten zitten. Dit draagt bij aan de professionaliteit van de keuken.

Allergeenvrije producten

Het is van belang dat er rekening wordt gehouden met zogenaamde 'kruisbesmetting'. Dit houdt in dat verschillende producten van zichzelf geen allergenen bevatten, maar deze kunnen door in aanraking te komen met allergeenhoudende producten ook besmet worden. Zorg er daarom voor dat de allergeenvrije en allergeenhoudende producten apart bereid worden.

Combineer je gerechten met de glutenvrije Pure & Rustic Fries. Of serveer met onze kleurrijke Sweet Potato Fries, een gegarandeerde favoriet op het kindermenu!  Aviko beschikt over een uitgebreid assortiment glutenvrije producten. Bekijk ons assortiment.

Houd je eigen stijl aan

Wanneer je met speciaal geselecteerde producten kookt is het goed om wel jezelf te blijven. Houd je eigen kookstijl aan en zorg ervoor dat de gasten terugkomen door de hoogwaardige kwaliteit en de stijl van koken. Wees dus ook met allergeenvrije producten creatief. Daarbij is het goed om te weten dat er tegenwoordig steeds meer producten allergeenvrij zijn. Zie het allergeenvrij koken dus niet als een beperking, maar juist als een creatieve uitdaging.

Communiceer duidelijk met je gasten

Wanneer je een allergenenvrije kaart hebt opgesteld is de volgende stap om deze kaart goed te communiceren naar de gasten toe. Naast dat je het op de reguliere menukaart vermeld kan het dat ook nog op andere manieren: zo kun je er voor kiezen om het mondeling aan je gasten te vertellen, daarnaast kan er bij een reservering bij verteld worden dat jullie keuken ook een allergeenvrije kaart heeft, er kan gecommuniceerd worden via de website of zelfs via social media. Maak duidelijk dat je voor elke gast een passend en overheerlijk gerecht serveert!

Benieuwd naar onze glutenvrije producten?

Neem contact met ons op. Onze medewerkers weten veel van onze producten. Wij staan iedere werkdag voor je klaar. Vraag daarnaast een proefmonster aan en ontdek dat de glutenvrije Aviko producten in jullie keuken passen. Volg ook ons platform 'Vier het seizoen' om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, producten en trends in de wereld van de professionele keuken.