Nieuws

De belangrijkste foodtrends waar je als restauranthouder rekening mee moet houden

Geplaatst op 15/06/2015

Foodhallen schieten als paddenstoelen uit de grond, het klassieke 3-gangen menu verdwijnt en smaken worden complexer: de voedselindustrie is in beweging! De focus bij consumenten is aan het veranderen. Houd jij het nog bij? Wij zetten de trends en de laatste ontwikkelingen graag voor je op een rijtje.

'Blurring' van foodconcepten

Het is niet eens meer een hype te noemen, er is eerder sprake van een ware cultuuromslag bij consumenten. Vroeger ging de consument naar de supermarkt om de wekelijkse boodschappen te doen en naar een restaurant om uit eten te gaan. Deze klassieke functies vervagen: dit noemen we 'blurring'. Je zou kunnen zeggen dat het klassieke restaurant, de klassieke speciaalzaak en de klassieke supermarkt langzaam verdwijnen. In supermarkten kun je steeds vaker eten kopen om direct te consumeren en bij een restaurant kun je producten voor thuisgebruik aanschaffen. In de VS is deze trend al volop zichtbaar. Daar is 5% van alle foodconsumptie afkomstig van 'blurring concepten': concepten die Foodretail en Foodservice combineren. In Nederland is deze trend meer en meer in opkomst.

Eten wat je wilt, wanneer je wilt en waar je wilt

Met name de jongere consument denkt niet langer in de oude logica van kanalen. Deze groep consumenten denkt in termen van behoeften: hij of zij eet waar hij wil, wat hij wil en wanneer hij wil. Een goed voorbeeld hiervan zijn de foodhallen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit zijn hallen waar een ruim aanbod aan foodleveranciers te vinden is: bij elk 'kraampje' zijn kleine hapjes te koop. Zo stel je als consument je eigen maaltijd samen. Na Madrid en Londen, zijn in Amsterdam en Rotterdam de eerste Nederlandse concepten te vinden.

Over het algemeen is er een trend waar te nemen waarbij het traditionele driegangen menu langzaam maar zeker van de kaart verdwijnt. Letterlijk en figuurlijk. Denk aan sharing platters: grote schalen waarvan je met een gezelschap van eet. Of tapas, wat niet alleen meer voorbehouden is aan de Spaanse keuken, maar in allerlei variaties verschijnt.

Snacks, snacks en nog eens snacks  

Ook de traditionele drie maaltijden per dag ´ontbijt, lunch en avondeten´ verdwijnt langzaam. 91% van de bevolking brengt een gedeelte van de dag 'snackend' door. 25% van de bevolking snackt zelfs 3 tot 5 keer per dag. De consument vraagt om meer gevarieerde en gezondere snacks dan ooit tevoren. Daarnaast worden de smaken van ons eten ook steeds gevarieerder.

Al met al trends om rekening mee te houden. Aviko biedt jou vele (aardappel)producten én aardappelinspiratie om op deze trends in te spelen.

Een fusion van smaken

De consument vraagt meer naar complexere smaken dan ooit tevoren. Afgelopen jaar introduceerden wij premium gekruide aardappeltjes en koelverse gratins. Hiermee voorzie jij je gast in de vraag naar producten met gekruide en sterke smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aardappelgratin aardpeer & pastinaak? Heerlijk om te verwerken in een soep met peperspek. Producten met een mix aan unieke smaken hebben wij uiteraard, zoals de Sweet Chili & Geroosterde Sjalot krieltjes of de Lemon Pepper Krieltjes: een ware 'fusion' aan niet alledaagse smaken komen samen in deze aardappelproducten.

Op elk moment van de dag een passend aanbod

Aardappels worden traditioneel veelal geserveerd als bijgerecht op een bord. Gooi het over een andere boeg en verwerk ze in salade, zoals onze 'Salad of the Rings' met onze Steamfresh hele kriel met schil. Een ander veelzijdig product zijn de Sweet Potato Fries: frites gemaakt van zoete aardappel. Je kunt ze als snack, dessert of onderdeel van het hoofdgerecht serveren. Ze zitten bomvol vitamine A & C, mineralen en antioxidanten.

Onze Snacks & Appetizers maken van ieder moment een bijzonder moment. Snacken, delen en samen genieten blijft een belangrijke trend. Met het Snacks & Appetizers assortiment speelt u hier uitstekend op in. Ideaal als voorgerecht, snack of als onderdeel van een tapas gerecht te serveren! 

Gezond aanbod met Aviko

Met de veelzijdige producten uit ons steam & fresh assortiment voldoe je aan de vraag van verantwoord en gezond eten. Onze steam & fresh range bestaat uit 100% pure producten die 100% gemak bieden. Door de unieke stoomtechnologie die wij gebruiken, blijven alle waardevolle vitaminen in de aardappel behouden. Serveer de steamfresh aardappelen als onderdeel van een sharing platter of als snack, heerlijk met paprika, knoflook en ui.

Welke trends kom jij tegen als restauranthouder en heb jij nog meer tips? Wij horen het graag! Praat mee via ons Twitter kanaal: @AvikoFSNL